Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De rijkdom en veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie

Poëzie lezen – Van Slauerhoff tot Perquin | online

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Op het programma staan J. Slauerhoff, Ida Gerhardt, Rutger Kopland, Neeltje Maria Min, Menno Wigman en Ester Naomi Perquin. Ieder college bespreken we twee of drie gedichten van één dichter. Eén gedicht uit de begintijd, één uit het midden en een later gedicht. Zo krijgt u een beeld van de ontwikkeling die de dichter heeft doorgemaakt. Zo mogelijk luisteren we naar een geluidsopname of kijken we naar een korte videofilm. Ook krijgt u relevante biografische en bibliografische informatie.

Na afloop van deze cursus haalt u méér uit gedichten. U heeft toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie. U heeft inzicht in hoe de poëzie zich in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld. En u ziet verbanden, herkent stromingen.

Opbouw (onder voorbehoud)

  • College 1: J. Slauerhoff (1898 – 1936)
  • College 2: Ida Gerhardt (1905-1997)
  • College 3: Rutger Kopland (1934-2012)
  • College 4: Neeltje Maria Min (1944)
  • College 5: Menno Wigman (1966-2018)
  • College 6: Ester Naomi Perquin (1980)

Onderwijsvorm: Online, 6 hoorcolleges met ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en uitwisselen van leeservaringen.

Literatuur: Een week voorafgaand aan het college vindt u de te bespreken gedichten in MijnHOVO. Als u deze van tevoren leest, beleeft u meer plezier aan het college.

Studiebelasting: Ongeveer een uur per week

Voorkennis: geen

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent: Peter Swanborn

Docent: Peter Swanborn

Peter Swanborn (1963) is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels. Voorjaar 2022 verschijnt zijn debuutroman, Onder het Luchtspoor. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International, en bestuurslid van de Stichting P.C. Hooftprijs. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Zie ook www.peterswanborn.nl  

Cursisten over deze docent:

  • “Geweldige cursus met een gedreven en fantastische docent.”
  • “De opzet is superleuk. Twee goedgekozen dichters met vier goedgekozen gedichten tegen elkaar afzetten en de interactie gebruiken om allerlei gelaagdheden aan te raken.”
  • “Niets dan lof voor de inhoud van de cursus, een groot genoegen om zo geconcentreerd met gedichten bezig te zijn en dat onder de hoede van een docent met veel kennis, inzicht en vooral sensitiviteit voor poëzie.”
Portret Peter Swanborn