Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Avondcursus Poëzie lezen: van Slauerhof tot Perquin

Poëzie lezen - Van J. Slauerhoff tot en met Ester Naomi Perquin | online

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

In ieder college staan steeds drie gedichten centraal van één dichter. De docent bespreekt steeds één gedicht uit de begintijd, één uit het midden en een later gedicht. Zo krijgt u een beeld van de ontwikkeling die de dichter heeft doorgemaakt. Indien mogelijk luistert u samen naar een geluidsopname of bekijkt u een korte videofilm. Ook krijgt u relevante biografische en bibliografische informatie aangeleverd. De te bespreken gedichten vindt u een week van tevoren in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Na afloop van het college deelt de docent daar ook zijn PowerPointpresentatie.

In deze cursus richten we ons op het werk van zes toonaangevende dichters. Aan de hand van hun werk krijgt u een beeld hoe de Nederlandstalige poëzie zich in de afgelopen decennia ontwikkeld heeft. Na afloop van deze cursus haalt u méér uit gedichten. U heeft toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie en u ziet verbanden en herkent stromingen.

Opbouw colleges

  • College 1: J. Slauerhoff (1898 - 1936)
  • College 2: Ida Gerhardt (1905 - 1997)
  • College 3: Rutger Kopland (1934 – 2012)
  • College 4: Neeltje Maria Min (1944)
  • College 5: Menno Wigman (1966 - 2018)
  • College 6: Ester Naomi Perquin (1980)

Onderwijsvorm: 6 hoorcolleges met ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en interactie.
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Een week voorafgaand aan het college vindt u de te bespreken gedichten in de digitale cursusomgeving MijnHOVO. Als u deze van tevoren leest, beleeft u meer plezier aan het college.

Studiebelasting: Ongeveer een uur om voorafgaand aan het college de te bespreken gedichten te lezen.

Verwachte voorkennis: geen.

Overige informatie: Deze cursus is een herhaling van de cursus die Peter Swanborn gaf in het najaar van 2022 op de maandagochtend.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Peter Swanborn is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels die onder meer genomineerd werden voor de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Voorjaar 2022 is zijn debuutroman verschenen, Onder het Luchtspoor. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Zie ook www.peterswanborn.nl  

Cursisten over deze docent:

  • “Ik vind Peter Swanborn een geweldige docent, die op een enthousiaste wijze poëzie doceert. Hij legt heel goed uit en beantwoordt alle vragen, zodat ik eindelijk eens iets van poëzie ga begrijpen.”
  • “De docent is én betrokken én alert op (digitale) vragen en opmerkingen van de cursisten. Bovendien is deze docent zeer vaardig met het digitaal lesgeven via Zoom.”

Foto gemaakt door: Joke Schut

Peter Swanborn

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.