Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Maak kennis met de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie

Poëzie lezen - Van Gerrit Achterberg tot Maria Barnas | online

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

In ieder college bespreekt docent Peter Swanborn drie gedichten van één dichter, inclusief relevante biografische en bibliografische informatie. Een gedicht uit de begintijd, een uit het midden en een later gedicht. Zo krijgt u een beeld van de ontwikkeling die de dichter heeft doorgemaakt, indien mogelijk  aan de hand van een geluidsopname of korte videofilm. O De betreffende  gedichten vindt u een week van tevoren in MijnHOVO en de presentatie kunt u daar na afloop downloaden.

De docent richt zich op het werk van vijf uiteenlopende dichters, van Gerrit Achterberg tot en met Maria Barnas. Zo krijgt u een beeld van hoe de Nederlandstalige poëzie zich in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld.

Na afloop van deze cursus haalt u méér uit gedichten. U heeft toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie. U heeft inzicht in hoe de poëzie zich in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld, u ziet verbanden en herkent stromingen.

Opbouw:

  • College 1: Gerrit Achterberg (1905 - 1962)
  • College 2: Gerrit Komrij (1944 - 2012)
  • College 3: Eva Gerlach (1948)
  • College 4: Esther Jansma (1958)
  • College 5: Maria Barnas (1973)

Onderwijsvorm: 5 hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Digitale hand-outs

Studiebelasting: Ongeveer een uur per week

Voorkennis: De cursus is een vervolg op eerdere cursussen van Peter Swanborn in 2022, maar deelname daaraan is niet vereist.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent: Peter Swanborn

Docent: Peter Swanborn

 Peter Swanborn is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels die onder meer genomineerd werden voor de C. Buddingh’-prijs en de J.C. Bloem-Poëzieprijs. Voorjaar 2022 is zijn debuutroman verschenen, Onder het Luchtspoor. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Zie ook www.peterswanborn.nl  

Cursisten over deze docent:

"De opzet is superleuk. Twee goedgekozen dichters met vier gedichten tegen elkaar afzetten en de interactie gebruiken om allerlei gelaagdheden aan te raken.”

“Niets dan lof voor de inhoud van de cursus, een groot genoegen om zo geconcentreerd met gedichten bezig te zijn en dat onder de hoede van een docent met veel kennis, inzicht en vooral sensitiviteit voor poëzie.”

Foto gemaakt door: Joke Schut

Peter Swanborn

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.