Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Poëzie lezen. Een introductie in de Nederlandstalige poëzie

Poëzie lezen. Een introductie in de Nederlandstalige poëzie

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Ieder college bespreken we het werk van één klassieke en één hedendaagse dichter. Zo mogelijk luisteren we naar een geluidsopname of kijken we naar een korte videofilm. Ook krijgt u relevante biografische en bibliografische informatie. De te bespreken gedichten vindt u een week van tevoren in MijnHOVO. De presentatie kunt u ook na afloop downloaden in MijnHOVO.
In deze cursus richten we ons onder meer op het werk van klassieke dichters als H.H. ter Balkt, Judith Herzberg, Gerrit Kouwenaar en hedendaagse dichters als K. Michel, Marieke Lucas Rijneveld en Mustafa Stitou.

Na afloop van deze cursus haalt u méér uit gedichten. U heeft toegang tot de veelzijdigheid van de Nederlandstalige poëzie. U heeft inzicht in hoe de poëzie zich in de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld. En u ziet verbanden, herkent stromingen.

Onderwijsvorm: Deze cursus omvat vier hoorcolleges. Aan het eind van ieder college is er ruim de tijd voor het stellen van vragen en het uitwisselen van leeservaringen. Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Een week voorafgaand aan het college vindt u de te bespreken gedichten in MijnHOVO. Als u deze van tevoren leest, beleeft u meer plezier aan het college.

Studiebelasting: 1 uur om de te bespreken gedichten voorafgaand aan het college te lezen.

Overige informatie: Deze cursus is een vervolg op de cursussen die eerder gegeven werden bij de Erasmus Academie Rotterdam. Heeft u die gemist? Geen probleem, u kunt deze cursus ook heel goed volgen zonder aan de eerdere cursussen te hebben deelgenomen.

Meer over deze cursus

Inleiding 
Data, kosten en inschrijven

Docent: Peter Swanborn

Docent: Peter Swanborn

Peter Swanborn (1963) is schrijver, docent en literair medewerker van de Volkskrant. Van zijn hand verschenen vijf dichtbundels. Voorjaar 2022 verschijnt zijn debuutroman, Onder het Luchtspoor. Peter Swanborn is een van de vaste docenten van de Poetry Academy van Poetry International, en bestuurslid van de Stichting P.C. Hooftprijs. Zijn poëzie is in meerdere talen vertaald. Zie ook www.peterswanborn.nl  

Cursisten over deze docent:

  • “Geweldige cursus met een gedreven en fantastische docent.”
  • “De opzet is superleuk. Twee goedgekozen dichters met vier goedgekozen gedichten tegen elkaar afzetten en de interactie gebruiken om allerlei gelaagdheden aan te raken.”
  • “Niets dan lof voor de inhoud van de cursus, een groot genoegen om zo geconcentreerd met gedichten bezig te zijn en dat onder de hoede van een docent met veel kennis, inzicht en vooral sensitiviteit voor poëzie.”
Portret Peter Swanborn

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.