Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Het denken als gereedschap om tot moreel handelen te komen

Hannah Arendt - Het leven van de geest: Denken | fysiek

Wat is denken? Hoe controleren we onze denkinhoud? Hoe verhoudt onze individuele denkactiviteit zich tot de anderen en de wereld van de verschijnselen?

Vakgebied/thema: Filosofie en religie
Cursus filosofie
Naam docent: drs. Petra Bolhuis

Filosofe Hannah Arendt schrijft: "Er zijn geen gevaarlijke gedachten; het denken zelf is gevaarlijk(…)". Toch ziet zij het menselijk leven zonder denken als onleefbaar. De Verlichting - hoezeer Arendt deze ook waardeert - heeft ons leren twijfelen aan wat wordt aangeboden aan ons denken. Hoe krijgen we, zonder het kritische deel van ons denken kwijt te raken, weer greep op een manier van kennisverwerving en reflectie die een gemeenschap kan dragen?

In haar laatste werk ‘Het leven van de geest’ keert Arendt terug naar de vraag 'Wat is denken'? Haar inzet is het denken beschermen en koesteren als een gereedschap om tot moreel handelen te komen. Zij ziet het probleem van het niet-denken (gedachtenloosheid) voor het eerst tijdens het Eichmannproces en vraagt zich dan al af of deze vorm een bron van het kwaad kan zijn. 

Aan het eind van haar leven keert ze terug naar deze vraag en werkt het uit in wat haar laatste grote ─ en onvoltooide ─ onderzoek zal worden: het onderzoek naar het leven van de geest.

Meer over deze cursus
Inhoud
Data, kosten en inschrijven

Alle cursussen Filosofie en religie

Foto gemaakt door: Dagmar Illustrations