Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Armenië en Georgië in liederen, gedichten en romans

De Zuidelijke Kaukasus: land van mythen en verhalen | fysiek

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

Armenië en Georgië horen bij Europa, maar zijn diepgaand beïnvloed door andere culturen en volkeren: Grieken, Perzen, Turken, Russen, Tsjetsjenen. Daarnaast waren er tal van onderlinge botsingen tussen kleinere bergstammen (bijvoorbeeld Mingreliers en Svaneten) in vooral Georgië. Via de gedichten, verhalen en romans van bijvoorbeeld Poesjkin, Mandelstam en Grossman komen in twee colleges verschillende aspecten van Armenië aan bod: de rol en betekenis van de berg Ararat, de kleur van het Armeense landschap, de klank van de Armeense taal, het belang van het Sevanmeer en de speciale forel die daar leeft, het grote verdriet van de Armenen, de hardheid van steen en de uit steen opgetrokken vroegchristelijke kerkjes.

In het tweede deel van deze cursus verschuift het perspectief naar Georgië. We volgen nu de omzwervingen van Poesjkin en Lermontov. U leert meer over het belang van de Georgisch Militaire Hoofdweg, over de Georgische prinsessen en hun Franse gouvernante die gevangen werden genomen door de islamitische Imam Sjamil, over de strijd tussen de imperialistische tsaar en de vrijheidslievende bergstammen en over de zwavelbaden in Tbilisi. Samen met de docent leest u fragmenten uit verhalen van ondermeer Ljev Tolstoj, die als officier in het tsaristische leger naar Tbilisi kwam. Dan is er de geheimzinnige schrijver Kurban Said die de mooiste liefdesgeschiedenis van de Kaukasus schreef en Paustovski, die de naïeve schilder Pirosmani bekend maakte.     

Onderwijsvorm: 5 hoorcolleges met ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Digitale handouts

Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week

Voorkennis: nihil

Overige informatie: Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over de vraag wat de oorlog in Oekraïne betekent voor het werk van schrijvers: een flitscollege over Poesjkin en Andrej Koerkov, de bekendste schrijver van Oekraïne.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent drs. Judith Janssen

Docent drs. Judith Janssen

Drs. Judith Janssen studeerde Slavische taal- en letterkunde in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Ze verzorgt voor HOVO sinds 2003 lezingen en cursussen. Ze begeleidde succesvolle literaire reizen naar St Petersburg, Odessa, langs beroemde Russische landgoederen, naar Georgië en Armenië en ze begeleidde diverse literaire cruises over de Wolga. Zie ook haar website.

Cursisten over deze docent:

“Ik vond het een geweldige cursus. De docent heeft naar mijn idee veel tijd gestoken in de voorbereiding, geen moeite was haar teveel. Inhoudelijk heb ik er veel van opgestoken. Ik kijk nu al uit naar een vervolgcursus in het najaar.”

“Enkel lof over de inhoud en presentatie. Vooral goed was dat meerdere aspecten (geografische, economische, politieke etc.) naast de literaire en culturele aspecten aan bod kwamen. Plus dat de verbanden daartussen uitstekend uitgewerkt werden.”

Docent drs. Judith Janssen

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.