Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Van Romeinse tot hedendaagse kunst in België

Meer informatie over de inhoud, onderwijsvorm, literatuur en docent.

In deze tiendelige cursus over de kunstgeschiedenis van België komt het rijke artistieke verleden en heden van het land volledig tot zijn recht. Architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en andere kunstvormen komen allemaal aan bod. U volgt in de tien colleges in chronologische volgorde de ontwikkeling van de kunsten in het gebied dat nu België beslaat.

U ziet bijvoorbeeld de Romeinse opgravingen in Luik en de revolutionaire schilderkunst van Van Eyck. Bruegel met zijn rijke oeuvre ontbreekt natuurlijk niet, net zo min als Jordaens, Van Dyck en Rubens in het Antwerpen na 1585, toen de stad in katholieke handen overging. U ziet welke invloed de Franse Revolutie had op artistiek België en hoe de kunsten de Belgische natievorming na 1830 steunden. Een Belgische kunst par excellence is de art nouveau waar Victor Horta in uitblonk, maar die geen lang leven was beschoren. U eindigt in het moderne België waar Brussel zich de hoofdstad van de EU mag noemen en het sculpturale station van Luik een trekpleister is.

Opbouw colleges

 • College 1: Romeinen en het eerste christendom
 • College 2: Karolingers, Ottonen, middeleeuwen
 • College 3: Bourgondië, Vlaamse Primitieven
 • College 4: Bruegel en de zestiende eeuw
 • College 5: Van Dyck, Rubens, Jordaens
 • College 6: Van de achttiende eeuw tot Waterloo
 • College 7: Natievorming in een onafhankelijk land
 • College 8: Fin de siècle
 • College 9: Eerste helft van de twintigste eeuw
 • College 10: Hedendaags België

Onderwijsvorm: 10 hoorcolleges met ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.
Zie onder Data en contact voor informatie over online onderwijs of colleges op de VU.

Literatuur: Gedrukte syllabus.

Studiebelasting: Ongeveer 2 uur per week.

Verwachte voorkennis: Er is geen voorkennis verplicht, passieve kennis van het Frans is prettig, maar geen verplichting.

Meer over deze cursus
Inleiding
Data, kosten en inschrijven

Docent

Docent

Krzysztof Dobrowolski-Onclin MA is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde. Hij studeerde aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis waarbij hij zich niet tot een specialisme of onderwerp beperkt. Dobrowolski-Onclin is vrijwilliger bij het COC Amsterdam en is in 2019 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Cursisten over deze docent:

 • “Docent was echt uitmuntend: goede opbouw, goede audiovisuele ondersteuning, goed te verstaan, ruimte voor vragen, werkte op tijd.”
 • “Complimenten voor de docent en de enthousiaste wijze waarop hij de colleges geeft. Ik heb genoten!”

Op het HOVO YouTube kanaal vindt u een flitscollege van de docent, speciaal opgenomen voor HOVO Amsterdam, over het tapijt van Bayeux.

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.