Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Insluiting, uitsluiting en verlichting: denken over identiteit

Arendt (1951) en Mbembe (2013) over imperialisme en uitsluiting | fysiek

Verlichting en uitsluiting: een filosofisch onderzoek aan de hand van twee visies op identiteitsdenken van Hannah Arendt en Achille Mbembe.

Vakgebied/thema: Filosofie en religie
Cursus filosofie
Naam docent: drs. Petra Bolhuis

Inschrijven voor deze cursus is niet meer mogelijk.

In 1951 schreef Hannah Arendt Imperialisme, als deel 2 van haar onderzoek naar totalitarisme. In 2013 verscheen Kritiek van de zwarte rede van Achille Mbembe. Zij hanteerden en problematiseerden allebei identiteitsbegrippen die mensen in de huidige tijd tot op het bot verdelen: zwart, vrouw, ras en natie. Hun perspectieven op imperialisme en kolonialisme gaan verder dan de waan van de dag. Beide denkers zien in de verlichting het begin van een nieuwe orde die mensen zich eigen moeten maken. In die orde vindt insluiting en uitsluiting plaats op basis van nieuwe gronden, soms met zeer gewelddadige consequenties. Het doel van zowel Arendt als Mbembe is om denkkaders aan te reiken die mensen in staat stelt hun eigen denken over insluiting en uitsluiting te verhelderen en verdiepen.

Meer over deze cursus
Inhoud
Data, kosten en inschrijven

Alle cursussen Filosofie en religie

Foto: Dagmar Illustrations

Contact en meer informatie

Praktische informatie

Heeft u vragen? Kijk dan eerst op de pagina Praktische informatie. Daar vindt u veel antwoorden over bijvoorbeeld online onderwijs, MijnHOVO, aanmelden en plaatsen, annuleren, de VU campus enzovoorts.

Direct naar
Het complete programma-aanbod
Zoom for Education Veelgestelde vragen
MijnHOVO Direct inloggen
Gids en/of nieuwsbrief aanvragen

Contact met HOVO

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met een van de medewerkers van de HOVO cursusadministratie via hovo@vu.nl.

Of bel ons op 020 598 56 69. Telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 10.30 en 11.30 uur en tussen 13.00 en 14.00 uur.

Wij helpen u graag verder.