Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Jaarcampagne VUfonds

Steun het onderzoek naar long-covid

Tienduizenden mensen in Nederland hebben te maken met long-covid: langdurige klachten na een coronabesmetting. Doordat zij niet meer kunnen functioneren zoals voorheen, heeft het zogenaamde post-covid-syndroom een grote impact op de samenleving. Bewegingswetenschapper Rob Wüst en zijn team onderzoeken hoe mensen met long-covid effectief kunnen worden behandeld en vragen ú om steun.

"Patiënten hebben veel klachten aan spiergerelateerde vermoeidheid"


Benieuwd naar wat Rob Wüst vertelt over zijn onderzoek?
Scroll naar de video onderaan deze pagina.

Grote maatschappelijke gevolgen
Long-covid: kort na de eerste coronagolf dook de term op in de media. Veel mensen bleken langdurige klachten te houden na een coronabesmetting, variërend van vermoeidheid tot concentratie- en slaapproblemen. Nu, ruim twee jaar later, is met het aantal besmettingen ook het aantal mensen met het zogenaamde post-covid-syndroom enorm toegenomen. Tienduizenden mensen in Nederland hebben long-covid en kunnen hierdoor niet meer functioneren als voorheen. Dit heeft grote maatschappelijke, sociale en persoonlijke gevolgen. Reden voor het VUfonds om een onderzoek naar dit syndroom te selecteren voor de eerste jaarcampagne.

Raadselachtig fenomeen
Rob Wüst is bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam en bij het onderzoeksinstituut Amsterdam Movement Sciences. Hij is gespecialiseerd in spierfuncties en inspanningsfysiologie. In samenwerking met hoogleraar Michèle van Vugt en Brent Appelman van de Post-Covid-kliniek in het Amsterdam UMC, zette hij een onderzoek op om te komen tot een beter begrip van spiergerelateerde klachten bij patiënten met long-covid.

Waar beweging normaal gesproken goed is voor mensen met een chronische ziekte, is dit bij patiënten met long-covid juist niet het geval. ‘Bij deze patiënten zien we dat hun klachten verergeren, dat ze zieker worden’, zegt Wüst. ‘Het is een raadselachtig fenomeen.’

Veranderingen in spierweefsel
Om te proberen de oorzaak van de klachten bij patiënten met long-covid te achterhalen, bekijken onderzoekers in het spierlab van de VU door de microscoop naar veranderingen in hun spierweefsel. Ook wordt in hun bloed gezocht naar een verklaring voor de verergering van hun klachten bij inspanning.  Wüst werkt hierbij nauw samen met clinici, immunologen en pathologen in het Amsterdam UMC.

‘Er moet iets in hun lichaam te vinden zijn waardoor het zo slecht met hen gaat’, zegt hij. ‘Wanneer we de spiergerelateerde klachten beter begrijpen, kunnen we de patiënten ook beter behandelen met medicatie en hun kwaliteit van leven verbeteren.’

Meer onderzoek en vergroting maatschappelijke impact
Om het onderzoek te kunnen blijven voortzetten én uitbreiden, zijn de bijdragen van donateurs essentieel.

Help onze wetenschappers en draag bij aan hun onderzoek om het post-covid-syndroom beter te begrijpen en patiënten effectief te kunnen behandelen. Hartelijk dank voor uw steun!

"Mensen worden juist ziek van bewegen"

Bewegingswetenschapper Rob Wüst vertelt over zijn onderzoek naar long-covid.