Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veel enthousiasme voor NT2-vak bij leraren DENISE

14 februari 2023
DENISE (De Nieuwe Internationale School Esprit) hoort bij Esprit Scholen in Amsterdam, een groep van vijftien scholen voor primair en voortgezet onderwijs. Merel Kroese is teamleider van de taalklassen en daarmee de taalklasdocenten. De leerlingen zijn nieuwkomers en leren Nederlands voordat ze doorstromen naar een regulier programma binnen DENISE. Merel is lerares Nederlands en geeft zelf ook NT2-les. Als teamleider is ze nauw betrokken bij de NT2-docentenopleiding die de VU voor DENISE verzorgt.

73 nationaliteiten op school
Merel vertelt over DENISE: “We hebben zo’n 1.000 leerlingen, ongeveer 650 in het voortgezet onderwijs en 350 in het primair onderwijs. Er zijn 9 taalklassen van gemiddeld 20 leerlingen uit 15 verschillende landen. Echt heel leuk, zoveel verschillende culturen in één klas. We hebben wel eens geteld en op DENISE vind je totaal 73 verschillende nationaliteiten, waaronder Oekraïne, Afghanistan, Syrië, Eritrea, Turkije, Marokko, Amerika en Engeland. We hebben ook Nederlandse leerlingen en dat komt allemaal samen, geweldig. De taalklas is een voorbereidende klas voor onze eigen school, de leerlingen blijven op DENISE tot ze een diploma hebben.”

Geven de docenten fulltime NT2-les?
5 docenten geven fulltime taalles, maar de meesten geven daarnaast nog een ander vak. De opleiding hebben we juist opgericht voor leraren die iets anders willen naast hun eigen schoolvak. We hebben nu 14 deelnemers en daarvan hebben er een paar Nederlands als achtergrond, de rest heeft een ander vak: bètavakken, muziek, Engels, Nederlands, biologie, alles!

Waarom zijn jullie gestart met het in company aanbieden van de VU-NT2 docentenopleiding?
De docenten hier geven graag NT2-les maar we hadden vacatures voor NT2-docenten waar we weinig response op kregen, daardoor moesten leerlingen soms te lang wachten op taalles. Dus wij dachten als schoolleiding: kunnen wij zelf geen docenten opleiden? Liefst een goede opleiding waarmee ze een certificaat kunnen behalen, dan hebben deelnemers er persoonlijk ook iets aan. Ik heb contact gezocht met de VU en toen was het snel rond.

Was er veel belangstelling voor?
De aanmeldingen stroomden binnen! Ook van de andere scholen binnen Esprit kregen we veel reacties. Die docenten geven nu een ander schoolvak en zij willen helpen om nieuwkomers een goede start te geven, aangestoken door de enthousiaste verhalen van hun collega’s. Er was hier vanmorgen een collega die al vele jaren biologie en science geeft en ze zei tegen me: Ik geloof dat ik mijn roeping heb gemist, want ik vind NT2 zó leuk. Ik ben er zelf ook heel enthousiast over!

We hebben inmiddels sollicitanten die graag bij ons willen komen werken vanwege de NT2-opleiding. Het is voor ons nog een pilot, maar het is dus wel een ‘lokkertje’, ook voor andere Esprit-scholen trouwens.   

Hoe zijn jullie bij de VU terechtgekomen?
Verschillende collega’s die de NT2-opleiding bij de VU hebben gedaan waren er heel positief over. En we werken met Bisbee uitzendbureau, die eveneens de NT2-docentenopleiding van VU-NT2 in company aanbiedt en ook zij zijn tevreden, dus de keuze was snel gemaakt.  

In november 2022 zijn we gestart. De opleiding duurt een jaar en deelnemers hebben 1x per 2 weken les. Wie nog niet werkt als NT2-docent loopt stage, waarbij ze ook 3 uur per week zelfstandig voor de klas staan, uiteraard wel met begeleiding. Deelnemers zijn dus meteen werkzaam als NT2-docent en ik hoor dat ze het fijn vinden om het geleerde meteen in praktijk te brengen.

Welke methode gebruiken jullie?
Als leidraad gebruiken we DISK, maar de leerlingen krijgen hier zoveel NT2-les dat docenten ook een eigen programma maken met materiaal dat hier in de digitale en fysieke boekenkast staat, passend bij de groep. Dat vraagt om creativiteit maar dat zijn ze wel gewend, dat doen we met andere vakken ook. Een docent biologie maakt bijvoorbeeld een NT2-lessenserie over eten en drinken waarmee de leerlingen Nederlands leren en tegelijkertijd biologieles krijgen. 

Ben je tevreden over de opleiding?
Jazeker, het contact met VU-NT2 is prima en de collega’s die hier de opleiding volgen zijn erg blij met de onderwijskwaliteit en de inhoud. De verschillende docenten van de VU hebben allemaal hun eigen expertise en geven enthousiast les. Het loopt dus goed. NT2 is voor een docent natuurlijk ook het mooiste vak om te geven!

Contact en informatie

Wil je meer informatie over een cursus of training op maat voor internationale medewerkers?

We maken graag vrijblijvend een (bel)afspraak om je wensen te bespreken voor maatwerk en/of incompany. Neem contact op met Rachel Zuilhof, adviseur NT2 op maat via r.m.zuilhof@vu.nl

Heb je interesse in een groepscursus Nederlands?

Je volgt een cursus samen met cursisten van andere bedrijven en organisaties. Bekijk hier het programma dag- en avondcursussen Nederlands.