Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Terugblik AnimatieMaakMarathon

14 maart 2023
Woensdag 8 maart kwam heel onderwijsland (mbo, hbo en universiteit) bij elkaar bij ROC Noord om meer te weten te komen over het gebruik van kennisclips, en met name animaties, in het onderwijs. De AnimatieMaakMarathon had een heel inspirerend en afwisselend programma. Er kwamen experts hun kennis delen. En het maakatelier was de hele dag geopend, zodat je zelf kon leren hoe je animaties maakt. Wat hebben we geleerd?

De dag begon met een praatje van Pascal Koole, de initiatiefnemer van de dag. “Er worden fantastische dingen gemaakt in het onderwijs waar onze studenten veel van kunnen leren, maar veel van die dingen worden op afgesloten omgevingen aangeboden aan studenten van alleen een specifiek vak of een specifieke instelling. Iedereen moet op deze manier veel tijd en moeite besteden om eigen leermateriaal te creëren. Dat is zo zonde.”

“Bied studiemateriaal open aan”
Ze pleitte voor samenwerking en de goede dingen die we creëren open aanbieden, zodat elke docent en student het kan gebruiken. “Zo maken we samen het beste onderwijs mogelijk voor onze studenten, zonder dat het iedereen extra tijd kost.” De AnimatieMaakMarathon vond dan ook plaats in de week van de Open Leermaterialen.

Collegepraatje of video?
Gedurende de dag werden erg inspirerende praatjes gegeven. Zo kwam Barend Last bijvoorbeeld vertellen hoe je video’s in het onderwijs effectief kunt inzetten. Leren studenten meer van een collegepraatje van een docent dan van het bekijken van een video? Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil is in leerrendement als studenten kijken naar een video of naar een presentatie van een docent. Pas wanneer de docent tijdens collegetijd interactiemomenten toevoegt, wordt het leerrendement van de student groter.

Verder komt uit onderzoek dat het nogmaals bekijken van hetzelfde praatje ook voor meer leerrendement zorgt, zelfs als die video versneld afgespeeld wordt. Denk dus vooral goed na welke kennis je het beste aan studenten via video kunt overbrengen, zodat die nogmaals te bekijken is. Bedenk ook waar je je contacttijd voor gebruikt, want juist interactie leidt ertoe dat studenten meer leren.

Ideale lengte kennisclip
Als je ervoor kiest om video in te zetten, hoe lang moet die kennisclip dan zijn? Uit onderzoek blijkt dat 4 minuten de ideale lengte voor een kennisclip is. Daarnaast is de kwaliteit van je geluid altijd belangrijker dan de kwaliteit van het beeld.

Beeld moet audio ondersteunen
Ook benoemde Barend een aantal multimediaprincipes van Mayer. Het beeld van een video moet altijd je audio ondersteunen. Less is hierbij more. Hoe meer poespas je toevoegt, hoe meer dit voor afleiding zorgt en hoe minder je studenten zich kunnen focussen op leren. Gebruik ook nooit teveel tekst in je beeld. Mensen kunnen niet tegelijk luisteren en lezen. Het mooiste zou dus zijn als je ondersteunende woorden toont die oplichten op het moment dat hierover gesproken wordt.

Duwtjes in de goede richting
Maar hoe motiveer je studenten nu om ook daadwerkelijk die video te bekijken? Voor leermateriaal dat asynchroon, dus in de eigen tijd van de student, wordt aangeboden, is motivatie creëren moeilijker. Maar: je kunt ze nudgen. Nudging is iemand een duwtje in de goede richting geven, zonder hun keuzevrijheid hierbij af te nemen.

Gebruik bijvoorbeeld het blended-golfjesmodel. Zo maak je inzichtelijk hoe je je video het beste kunt inzetten binnen je cursus. Je video moet namelijk nooit op zichzelf staan, maar logisch geïntegreerd zijn in je onderwijs. Studenten snappen dan waarom ze de video moeten kijken en hoe dat aansluit bij het grotere geheel.

Een andere manier om te nudgen is door studenten te splitsen tijdens het contactmoment: de studenten die het wel bekeken hebben links, de studenten die het niet bekeken rechts. De studenten die het niet bekeken hebben, moeten dat maar eerst alsnog doen. Terwijl de studenten die het wel bekeken hebben, er alvast mee aan de slag kunnen. De les gaat dus ook echt verder in op de video. Je zult snel zien dat studenten veel vaker voorbereid naar het contactmoment komen.

Zelf animaties leren maken
Verder was het tijdens deze dag dus mogelijk om zelf animaties te leren maken. Twee tools werden aangeboden: Vyond en Powtoon. Het doel hiervan was om deelnemers te laten inzien dat het eigenlijk helemaal zo moeilijk nog niet is. Als je een beetje digitaal handig bent, kan je een video binnen één uur afhebben. Anders in drie. Ook wij zijn aan de slag gegaan. Zo hebben we als team van de VU Onderwijswerkplaats een avatar van onszelf gemaakt die kan bewegen in de video. Binnen 15 minuten hadden we het resultaat al.

Bedenk wat je studenten wil leren
Ook heeft de VU Onderwijswerkplaats zelf nog een leuke bijdrage mogen leveren tijdens deze dag. De Onderwijswerkplaats is gevraagd om het perspectief op video’s te bieden. Daarom hebben we een workshop verzorgd waar drie verschillende type onderwijsvideo’s getoond werden: de docent in beeld, een Powerpoint met voice-over en een animaties. En al die drie video’s verkondigden precies dezelfde boodschap. Zo was het makkelijk vergelijken. De twee VU-studenten die we hebben meegenomen, mochten vervolgens helemaal los gaan. Wat vinden zij nou goed en minder goed aan deze video’s? Het leuke was dat de twee studenten een heel andere mening hadden, waardoor er een discussie ontstond. Deelnemers grepen ook hun kans en stelden de studenten allemaal vragen.

De belangrijkste boodschap is dat het heel erg afhangt wat je studenten wilt leren, welk type video hier het beste bij past. Denk daar dus goed over na. Ook worden woorden in beeld gewaardeerd, zodat uitgelicht wordt wat het belangrijkste is. De workshop duurde duidelijk te kort, want na afloop kwamen nog allemaal docenten naar onze studenten toe met vragen. Leuk om te zien dat de studentenmening zo gewaardeerd wordt!

Wil jij open leermaterialen gebruiken? Op Edusources wordt alles in onderwijsland verzameld.

Kunnen wij je helpen?

Bezoekadres VU Onderwijswerkplaats

Nieuwe Universiteitsgebouw
NU 1A-25
De Boelelaan 1111
1081HV Amsterdam

Stel een vraag