Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Susie Protschky hoogleraar Global Political History

20 maart 2023
Per 1 juni 2023 is Susie Protschky (Australië) benoemd tot hoogleraar Global Political History aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam).

Deze leerstoel maakt deel uit van de afdeling Kunst & Cultuur, Geschiedenis en Oudheid (Faculteit Geesteswetenschappen). Ze volgt Susan Legêne op, momenteel decaan van de faculteit. Protschky's onderzoek richt zich in grote lijnen op koloniale visuele culturen, met een speciale interesse in de mondiale politiek van fotografie. Als specialist in het Nederlandse kolonialisme strekt haar onderzoek zich uit over geschiedenissen van oorlog en geweld, milieu en natuurrampen, gender, ras en concepten van moderniteit en burgerschap.

Protschky: 'Ik ben zeer vereerd en enthousiast om aan deze functie te beginnen. De politieke geschiedenis aan de VU heeft een duidelijk profiel ontwikkeld binnen het bredere veld van de politieke geschiedenis in Nederland, met focus op het koloniale verleden van Europa en Nederland, postkoloniale staatsvorming, natievorming en de grote migratiebewegingen en burgerschaps-debatten die bij deze processen horen. Door de mondiale dimensie op te nemen in het profiel van de politieke geschiedenis kunnen bredere perspectieven op politieke ontwikkelingen worden geboden, zowel wat betreft hun geografische reikwijdte als de analytische schaal die sub nationale en transnationale actoren omvat."

Afdeling Kunst & Cultuur, Geschiedenis en Oudheid
Kunst & Cultuur, Geschiedenis en Oudheid is de grootste afdeling binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen. Het is een interdisciplinaire afdeling met als algemeen doel het ontwikkelen van kennis van en kritische reflectie op de geschiedenis, cultuur en erfgoed van Europa in een mondiale context. De leerstoel Global Political History is een van de zeven vaste leerstoelen die deel uitmaken van het History Cluster.

Pál Nyiri, afdelingshoofd en hoogleraar Global History vanuit antropologisch perspectief: 'Susie's benoeming maakt deel uit van een grote vernieuwing van het History Cluster binnen de afdeling, met onder meer een onlangs benoemde hoogleraar en universitair docent Global Economic and Social History en verschillende lopende wervingsacties, waaronder een universitair docent politieke geschiedenis. De benoemingen die nu worden gedaan, zullen centraal staan in het vormgeven van de ontwikkeling van de afdeling in de komende jaren.'

Over Susie Protschky
Susie Protschky promoveerde in 2009 aan de University of New South Wales (Sydney, Australië). Ze heeft gewerkt aan de University of Western Australia (Perth, 2008-10), Monash University (Melbourne, 2010-21) en meer recent Aan de Deakin University (Melbourne, 2021-3), waar ze universitair hoofddocent geschiedenis en een Australian Research Council Future Fellow was.

Haar huidige projecten onderzoeken de relatie tussen soldatenfotografie, koloniaal geweld en historische perspectieven op dekolonisatie in Zuidoost-Azië, en geschiedenissen van het leven met natuurrampen in koloniaal Indonesië. Haar eerdere onderzoek ging over koloniale kunst en tropische omgevingen, moderniteit en burgerschap, en monarchie en imperium. Haar nieuwste boek, Photographic Subjects: Monarchy and Visual Culture in Colonial Indonesia (Manchester University Press, 2019), won de Asian Studies Association of Australia Mid-Career Book Prize en de Royal Studies Journal Book Prize.

Haar onderzoek is ondersteund door belangrijke subsidies van de Australian Research Council en beurzen bij het Research Centre for Material Culture, Scaliger Institute (Universiteitsbibliotheek Leiden) en het KITLV Leiden (Koninklijk Instituut voor Zuidoost-Aziatische en Caribische Studies). Ze is redactielid van Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde (BKI) / Journal of the Humanities and Social Sciences of Southeast Asia