Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Oosters en westers denken

18 januari 2023
Over enkele weken starten verschillende filosofiecursussen. De thema’s lopen uiteen van de Aziatische filosofie en het kwaad in de filosofie tot een van de hoofdwerken van Kant en denkers over vrijheid. Lees meer over deze cursussen én wat eerdere cursisten erover schreven in hun reviews.

Victor Melenhorst
Victor Melenhorst geeft dit voorjaar de cursus 'De Aziatische filosofie – het oosterse denken van Veda’s tot Zen'. Deze cursus is voor iedereen die zich op een grondige manier wil verdiepen in het filosofische gedachtegoed dat zich vanaf het vroegste denken in India, China en Japan ontwikkeld heeft. Victor Melenhorst is kenner van zowel de Aziatische filosofie als van China. Cursisten zijn zeer enthousiast over hem en zijn manier van lesgeven. Zij schrijven onder andere, “Fantastische docent met een heel goed verhaal”, “Docent verveelt geen seconde”, “Heel goed geïnformeerde, prettig sprekende docent, zeer interessante colleges”. Oordeel zelf en volg zijn cursus!   

Petra Bolhuis
Cursisten vinden haar colleges ‘zeer verdiepend en mooi opgebouwd colleges', noemen haar 'een excellente docent' die een 'uitstekende presentatie geeft: helder en begrijpelijk terwijl het moeilijke stof is.’ Haar cursus 'heeft mijn verwachtingen enorm overtroffen en ik zal het zeker aanbevelen’, schrijft een deelnemer. Zij geeft binnenkort meerdere cursussen.

Het vuur van de vrijheid. Vier vrouwelijke denkers in de jaren ‘30
Petra Bolhuis verdiept zich in vier vrouwelijke denkers die elk op eigen wijze onderzoek hebben gedaan naar het thema vrijheid in de jaren dertig. Een van hen is Hannah Arendt, een favoriete denker van Petra, waarover zij al meerdere cursussen gaf. Het gelijknamige boek is goed ontvangen en vraagt om een grondige verdieping. Daarbij gaat de aandacht niet alleen uit naar het boek, maar ook naar de ruimere context aandacht.

Het kwaad in de filosofie
Dit thema is zowel tijdloos als actueel. Maar wat is het eigenlijk? Gaat het over intenties of uitkomsten? Bestaat er radicaal kwaad, of is er vooral sprake van de banaliteit van het kwaad? Is het kwaad iets dat los van mensen bestaat? Petra Bolhuis onderzoekt het samen met u. 

Arend Klaas Jagersma
Arend Klaas Jagersma behandelt al vele jaren ieder semester een filosofisch hoofdwerk. Hij neemt zijn publiek ‘van kaft tot kaft’ mee in de grote klassiekers. Dit voorjaar kunt u zich nog aanmelden voor zijn cursus over een van de hoofdwerken van Kant, de Kritiek van de praktische rede. Daarin bespreekt Jagersma de vroegmoderne filosofie met de bekende grote denkers uit de zeventiende tot en met de negentiende eeuw, zoals Descartes, Spinoza, Leibniz, Locke, Hume, Kant, Hegel, Marx, Schopenhauer en Nietzsche. Ook als u deel I en II niet heeft gevolgd, bent u welkom. 

Cursisten zijn onverminderd enthousiast over de aanpak van Jagersma. Ze prijzen zijn welbespraaktheid en de rustige en duidelijke wijze waarop hij de vaak dikke of moeilijk te doorgronden werken inzichtelijk maakt. In de evaluaties zien wij keer op keer opmerkingen terug, zoals bijvoorbeeld over de beroemde Essays van Montaigne: “Het boek was een openbaring voor mij. Zonder de cursus was ik er niet aan begonnen, te dik.”  “Jagersma is weer helemaal op dreef met zijn duidelijke uitleg en enthousiasme, heldere analyses, conclusies en samenvatting. Grote bewondering voor zijn voorbereiding en presentatie.” 

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.