Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Oekraïne en Rusland

16 mei 2023
Helaas is de oorlog die Rusland in Oekraïne begon nog in volle gang. HOVO Amsterdam biedt twee cursussen aan die vanuit verschillende invalshoeken belichten wat er in die regio gebeurt. Judith Janssen geeft een unieke literatuurcursus over het werk van de Nobelprijswinnaar Svetlana Alexijevitsj, die laat zien wat oorlog betekent voor mensen. Karel Onwijn probeert ‘het enigma Rusland’ te doorgronden. Beide cursussen geven meer inzicht wat zich in deze regio afspeelt. De docenten kennen de regio goed.

Daders, slachtoffers en toeschouwers van de oorlog
Svetlana Alexijevitsj is onderzoeksjournalist en schrijfster. Zij heeft uiteenlopende overlevenden van de Tweede Wereldoorlog geïnterviewd. Op basis van talloze gesprekken heeft zij een uniek werk ‘gecomponeerd’, De oorlog heeft geen vrouwengezicht. Het werk is opgebouwd uit vele citaten van deze mensen, gerangschikt in een meerstemmig werk zonder commentator. Alleen al in Rusland zijn ruim twee miljoen exemplaren verkocht. Alexijevitsj is ook politiek actief en mengde zich in augustus 2020 in de verkiezingsstrijd met president Loekasjenko. Een strijd waarin de dictator zijn tegenstanders door corruptie, fraude en geweld onderdrukte. Hoewel zij van plan was in Wit-Rusland te blijven, is zij op 28 september 2020 naar Berlijn uitgeweken.

Judith Janssen is uw literaire gids die u wegwijs maakt in dit indrukwekkende en prijswinnende werk. Volgens het Nobelprijscomité is het boek ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd’. U leest samen met de docent fragmenten waarbij zij context geeft aan de verhalen van zowel slachtoffers, daders als toeschouwers.

Het raadsel Rusland
Karel Onwijn is een kenner van de voormalige Sovjetrepublieken. In juli geeft hij een cursus over ‘het enigma Rusland’. De omschrijving is afkomstig van Winston Churchill, die in 1939 dit land omschreef als een ‘raadsel, verpakt in een mysterie, binnen een enigma’. Zelfs voor Russen is hun land een mysterie. Hoe kunnen we dit raadsel enigszins doorgronden? Onwijn gaat in op de geschiedenis, politiek en cultuur van Rusland. Uiteraard besteedt hij daarbij ook aandacht aan de huidige ontwikkelingen.

Leestip: Op 12 mei verscheen van de hand van Karel Onwijn ‘Ode aan Oekraïne. Cultuurhistorische achtergronden bij een conflict.’ Hij hoopt hiermee de enorme diversiteit en de authenticiteit van het land nog meer te kunnen tonen. Bovendien herinnert het ons eraan welke positieve uitstraling Oekraïne had totdat de Russen besloten in februari 2022 hieraan een einde te maken. Karel Onwijn wil de lezer in beeld en tekst een algemene en persoonlijke kennismaking met Oekraïne bieden. Prijs € 27,50, Walburg Pers.
Op vrijdag 2 juni 2023 om 17.00 uur vindt de boekpresentatie plaats bij Boekhandel De Vries Van Stockum Jacobijnestraat 7, Haarlem. Karel overhandigt dan zijn boek aan de heer Robert Serry, de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne; er is Oekraïense muziek en er wordt gesigneerd. U kunt zich aanmelden via www.bit.ly/Ode-Oekraine-aanmelden.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.