Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Mariken van der Velden verkozen tot eScience Center Fellow

2 februari 2023
Ondanks dat binnen de sociale wetenschappen veelal gebruik wordt gemaakt van de computationele methoden, om bijvoorbeeld misleidende informatie op sociale media te analyseren, worden deze methoden niet door iedereen even makkelijk in gebruik genomen. Vrouwelijke onderzoekers in de sociale wetenschappen zijn eerder geneigd het gebruik van dergelijke computationele methoden te schuwen. Om deze methoden inclusiever te maken, is politiek communicatiewetenschapper Mariken van der Velden van de Vrije Universteit Amsterdam met haar project ‘Inclusive Software Documentation’ verkozen tot eScience Center Fellow.

In onderzoeksproject ‘Inclusive Software Documentation’ staat het bevorderen van inclusieve documentatie centraal. ‘’Vrouwen in de sociale wetenschappen deinzen ervoor terug om computationele tekstanalyse methoden te gebruiken vanwege de manier waarop de software is gedocumenteerd. Zonder inclusieve documentatie creëren we een neerwaartse spiraal die de reeds bestaande genderkloof versterkt’’, zegt Van der Velden.

Het project ‘Inclusive Software Documentation’ heeft onder andere als doel om inzichtelijk te maken wat de meest gebruikte digitale tools zijn in de sociale wetenschappen. Daarnaast wil Van der Velden de voorkeuren voor inclusieve documentatie voor verschillende groepen in de academische wereld onderzoeken.

Netherlands eScience Center biedt het 'eScience Fellowship Programma' aan dat gericht is op leden van de academische onderzoeksgemeenschap die gepassioneerd zijn om op te treden als ambassadeurs voor het gebruik van onderzoekssoftware. Het programma ondersteunt diegenen die het bewustzijn en het gebruik van onderzoekssoftware binnen hun instituut of academische gemeenschap willen bevorderen of verbeteren. Van der Velden ontvangt een persoonlijk budget van 5.000 euro dat zij in zal zetten voor het erkennen en waarderen voor inclusieve software documentatie.