Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Kennismaken met Daphne van der Knaap

9 juni 2023
In elke editie van de nieuwsbrief stellen we een medewerker van VU-NT2 Professional aan je voor. Dit keer is dat Daphne van der Knaap.

Wat is je functie bij VU-NT2? 
Ik ben NT2-docent en docentenopleider. Bij VU-NT2 Academy geef ik taalles aan hogeropgeleide anderstaligen, van beginners tot gevorderden. Daarnaast leid ik docenten op bij VU-NT2 Professional. Ik geef inhoudelijke bijeenkomsten over bijvoorbeeld activerende didactiek en samenwerkend leren, feedback en spreekvaardigheidsonderwijs en ik verzorg ook de didactische begeleiding van deelnemers.

Wat heb je hiervoor gedaan en hoe ben je bij de VU terecht gekomen?
Ik heb de bachelor Communicatie en Informatiewetenschappen aan de VU gevolgd en vervolgens de master Interculturele Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Voor mijn masterscriptie deed ik onderzoek naar ervaringen van expats in Nederland. Tijdens mijn bachelor begon ik met NT2-lessen geven, ik rolde daar eigenlijk zomaar in. Toen ik ontdekte dat dit een ontzettend leuk beroep is, ben ik  ervaring gaan opdoen bij verschillende taalscholen in Amsterdam en heb ik de NT2-docentenopleiding aan de VU gevolgd. Tegelijkertijd begon ik met lesgeven voor VU-NT2, als freelancer. Ik werkte destijds ook bij TopTaal, eerst als projectleider en docent NT2 en later als inhoudelijk adviseur, waarbij ik medeverantwoordelijk was voor de kwaliteit van het taalonderwijs. Zo ontwikkelde ik lesprogramma’s en werkte ik mee aan het verbeteren en actualiseren van de taaltrajecten. Daarnaast verzorgde ik lessen digitale vaardigheden aan laaggeletterde cursisten. Al die jaren heb ik contact gehouden met VU-NT2 en ik was enorm blij om terug te keren in het team, als docent en docentenopleider.

Waar bestaat je dagelijks werk uit?
Dat verschilt van dag tot dag en dat maakt mijn werk ook zo leuk. Een voorbeeld van een werkweek: ik begin met een aantal NT2-lessen aan beginners en gevorderden. Ik bereid mijn lessen voor, kijk schrijfopdrachten na en houd mentorgesprekken met de deelnemers. Later in de week bereid ik een bijeenkomst voor de docentenopleiding voor, bijvoorbeeld over schrijfvaardigheid en feedback. Ik vind het belangrijk om hierbij de koppeling te maken tussen theorie en praktijk, door ervoor te zorgen dat de docenten in opleiding zelf actief met de stof aan de slag gaan en zodoende veel leren. Een dag later verzorg ik een bijeenkomst didactische begeleiding voor docenten in opleiding. Docenten opleiden is ontzettend inspirerend, omdat je als trainer ook veel meekrijgt van de dagelijkse praktijk van de deelnemers.

Wat drijft jou, wanneer ben je blij?
Als ik mijn cursisten met een lach bezig zie aan een opdracht of als ik bij docenten in opleiding het enthousiasme voor het vak zie, geeft mij dat veel energie.

Wat doe je het liefste naast je werk?
Ik zing graag, elke donderdag repeteer ik met mijn a-capellakoor in Amsterdam. We zingen groovy popnummers en interessante arrangementen. Ik geniet enorm van samen zingen en iets moois neerzetten op het podium.

Wat zou je tot slot tegen NT2-professionals willen zeggen, of welk advies wil je ze meegeven?
Geniet van wat je doet en draag dit plezier over op je cursisten. Maak ze enthousiast, activeer ze. Een taal leren gaat zoveel beter als je er plezier in hebt.

Snelle navigatie VU-NT2

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar vu-nt2@vu.nl

of bel +31 (0)20 5986398 (ma-vr van 13.00 tot 15.00 uur)

Let op: VU-NT2 Office is gesloten tussen maandag 29 juli en vrijdag 9 augustus 2024, dat betekent dat er geen telefoons worden aangenomen, e-mails worden beantwoord of inschrijvingen worden verwerkt.