Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Invoering JA/JA-sticker vermindert papierafval in Amsterdam

26 januari 2023
Uit recent onderzoek van het Instituut voor Mileuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat de wijziging van de NEE/NEE-sticker naar de JA/JA-sticker sticker zorgt voor een afname van 5-10% van de totale hoeveelheid papierafval in de hoofdstad. Ook zorgt het daarmee voor een kostenafname voor de gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van milieueconomen Thijs Endendijk en Wouter Botzen.

In 2018 heeft de NEE/NEE-sticker in Amsterdam plaatsgemaakt voor de JA/JA-sticker. Deze wijziging zorgt ervoor dat ongeadresseerde post enkel in de brievenbus belandt, als daar expliciet toestemming voor is gegeven. Zo maakte eerder 55% van Amsterdam geen keuze over ongeadresseerde post, wat veranderde in 15% na de invoering van de sticker. Hierdoor ontvangt 40% van alle huishoudens in Amsterdam geen ongewenst reclamedrukwerk meer. Alle resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Economics and Policy.

Kostenvermindering gemeenten

De afname van papierafval zorgt ook voor een kostenafname voor het verzamelen, transporteren en recyclen van papierafval door gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat dit bedrag tussen de 135.000 en 285.000 euro per jaar ligt in Amsterdam. Als heel Nederland overstapt naar de JA/JA-sticker, zou dat zelfs kunnen leiden tot een jaarlijkse kostenvermindering van 14 miljoen tot 30 miljoen euro. “Deze besparing levert geld op wat anders besteed kan worden door gemeenten. Een andere optie is het verlagen van gemeentelijke belastingen,” aldus hoofdonderzoeker Endendijk

De meeste gemeentes in Nederland hanteren een NEE/NEE-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen. Als een huishouden geen sticker heeft, eindigt deze post gewoon in de brievenbus. De JA/JA-sticker voorkomt dat huishoudens zonder sticker ongeadresseerde post krijgen.
Slechts een kleine aanpassing in de brievenbusstickers leidt dus tot een relatief grote afname van papierafval. VU-hoogleraar Botzen: “De kosten van het invoeren van de JA/JA-sticker zijn laag, maar de voordelen zijn groot. Dit is een unieke kans voor gemeenten om hun milieu-impact te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.”