Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Geschiedenis en actualiteit

18 januari 2023
Je moet altijd voorzichtig zijn om de actualiteit te verklaren op basis van het verleden. Toch kan het verleden wel inzicht geven in de huidige tijd. Dit zien we bij onder meer Peter Demant, Paolo De Mas en Ruud Knaack. Ook Susan Legêne, docent in de reeks ‘De wetenschap van nu voor de wereld van morgen’ biedt een perspectief op de actualiteit met een vertrekpunt in het verleden. Hoogleraar waarschijnlijkheidsleer Ronald Meester kijkt niet zozeer naar het verleden, maar werpt vanuit zijn specialisatie een verrassend licht op de actualiteit.

Peter Demant
De cursussen van Peter Demant lenen zich bij uitstek voor een benadering van geschiedenis en actualiteit. Hij legt de internationale betrekkingen bloot die in het verleden zijn gevormd, maar die het politieke spel van vandaag nog steeds beheersen. De meest recente internationale ontwikkelingen hebben de thema’s ‘Europa’ en ‘westerse waarden’ uiterst actueel gemaakt. In twee cursussen onderzoekt Peter Demant de vragen: Wat is ‘het Westen’ en waar staat het voor? Deel I van deze cursus gaat binnenkort al van start.

Paolo De Mas
Sinds het WK kijken veel mensen met een frisse blik naar Marokko. Paolo De Mas laat zien hoe dit land gevormd is en hoe het land zich verhoudt tot de hele regio. Hij laat u kennismaken met dit bijzondere koninkrijk, omgeven door woestijn en zee, aan de rand van het Midden-Oosten en in een uithoek van Afrika, uitkijkend over Europa.  

Ruud Knaack
Econoom Ruud Knaack heeft sinds zijn pensionering tal van cursussen voor HOVO gegeven, waarbij hij steeds ingaat op fundamentele economische vraagstukken. De betekenis van waarde, de toekomst van arbeid, of hoeveel eigenlijk ‘genoeg’ is, zijn vragen die hem bezighouden. Vaak vormt de geschiedenis daarbij zijn vertrekpunt, maar uiteindelijk richt hij zijn blik altijd op het heden. De markt als mythe: een gevaarlijke fantasiewereld? is de uitdagende titel van de eerstvolgende en tevens laatste cursus die Ruud voor HOVO geeft. 

Susan Legêne
De faculteiten Geesteswetenschappen, Theologie en Religie, en Sociale wetenschappen zijn verantwoordelijk voor het eerste college uit de unieke VU-collegereeks De wetenschap van nu voor de wereld van morgen. Susan Legêne is decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen en verzorgt de inleiding. Zij hecht veel waarde aan het blootleggen van de samenhang tussen verleden en actualiteit: “We leven in een overgangstijd die om nieuwe interpretaties vraagt van de betekenis van het koloniale verleden voor onze hedendaagse samenleving. Vanuit onze wetenschapsdisciplines geven we daar mede vorm aan. Tegelijkertijd waken we voor ‘koloniaal determinisme’. Er zijn zoveel manieren om vraagstukken van sociale cohesie, zorgzaamheid en samenwerking te benaderen en zoveel verklaringsgronden voor bijvoorbeeld sociale en politieke polarisatie. Culturele, sociale en religieuze identiteiten spelen hierin een belangrijke rol. Kennis over het koloniale verleden hangt samen met de doorwerking daarvan in hedendaagse vraagstukken van insluiting en uitsluiting.” De bijdrage van dit cluster van faculteiten illustreert de woorden van Susan Legêne. Jacquelien van Stekelenburg gaat in op het actuele thema sociale psychologie van protest en polarisatie. Dienke Hondius belicht een meer historisch thema: ‘mapping slavery/mapping hiding places’, waarbij zij ingaat op de betekenis van sporen van het verleden in de gebouwde omgeving.

Bekijk hier alvast het flitscollege van deze unieke reeks.

Ronald Meester
Hoogleraar waarschijnlijkheidsleer Ronald Meester werpt een licht op actuele kwesties vanuit een voor sommigen verrassende hoek, namelijk de waarschijnlijkheidstheorie. Op 18 januari verschijnt zijn nieuwste boek Van aardbeving tot zoönose. Daarin laat hij de basis van de modellen zienop grond waarvan de overheid beslissingen neemt. Een uiterst actueel thema, dat hij graag met een breder publiek deelt. Na deze cursus heeft u meer inzicht in modellen en statistische bewijsvoering. De cursus is een niet-technische en enigszins filosofische speurtocht naar de zin en onzin van de statistiek.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.