Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Exacte vakken: van atomen tot sterren

13 september 2023
Van atomen tot de sterren: de cursussen onder de paraplu ‘Exacte vakken’ gaan over het allerkleinste en het allergrootste. Ze zijn toegankelijk voor iedereen die enigszins belangstelling heeft voor exacte zaken. Daarnaast zijn ze bedoeld voor geïnteresseerden met een medische, technische of exacte achtergrond. En voor onze jongste studenten organiseert HOVO een kindercollege over het heelal.

HOVO-cursussen zijn in principe voor iedereen toegankelijk. Maar zeker bij de cursussen over exacte vakken is het raadzaam om vooraf goed te checken of de docent om enige voorkennis vraagt, bijvoorbeeld over wiskunde. U vindt die informatie bij het tabblad ‘Inhoud’ in de cursusbeschrijving. We vertellen u graag iets meer over de cursussen, de docent en de beoogde cursisten.

De cursussen van Henny Lamers zijn altijd gericht op een breed publiek. Hij gaf jarenlang colleges over het heelal aan de Universiteit Utrecht aan alfa- en gammastudenten. In het najaar belicht hij de ‘juwelen aan de hemel’, oftewel de sterren. Bij deze cursus is iedereen welkom die meer wil weten over witte dwergen, zwarte gaten, de zon en de sterrenstelsels.

In de herfstvakantie verzorgt Henny Lamers ook het kindercollege ‘Samen op reis naar het heelal’, voor (groot)ouders en (klein)kinderen. Dit college is voor iedereen die het leuk vindt om samen met een of meer kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar naar de VU te komen.

Piet Mulders geeft al vele jaren de cursus ‘Van atoom tot kosmos’. Dit najaar besteedt hij aandacht aan het standaardmodel van de deeltjesfysica, vijftig jaar na dato. Gaat het model tekortschieten? De concepten zijn hier het belangrijkste. Wiskundige voorkennis helpt u om de technische details van de cursus te waarderen.

Piet Mulders geeft voor de liefhebber ook altijd speciale, soms pittige, opgaven mee naar huis. Maar ook zonder die oefening krijgt u inzichten hoe de theoretische fysica werkt. Dit maakt de cursus zowel geschikt voor mensen die wel een serieuze belangstelling voor natuurkunde hebben, maar bij wie de wiskunde wat is weggezakt, tot cursisten die niets liever doen dan in de formules duiken. In deze cursus zien we deelnemers met een exacte of technische achtergrond, maar ook geïnteresseerden met een medische, educatieve of filosofische achtergrond. 

Jos Verhoeven is een nieuwe docent bij HOVO Amsterdam. In zijn cursus staan de twee grote mondiale kringlopen van stikstof en koolstof centraal. Het is een cursus die direct aanhaakt op de actualiteit, omdat de verstoringen van die twee kringlopen centraal staan. Lees ook het interview met Jos Verhoeven in de nieuwsbrief van augustus.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.