Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Embodied experiences: voor meer verbinding op de campus

20 april 2023
Connected World presenteert Embodied Experiences. Een interactief congres waar je meer te weten komt over het creëren van verbinding en samenhang door het lichaam in te zetten als hulpmiddel, voorbijgaand aan begrenzingen als leeftijd, geslacht, etniciteit, seksuele oriëntatie en taal. Hoe kan je bijdragen aan het diversiteit- en inclusiebeleid van de VU door embodiment? Verken dit samen met ons op 9, 10 en 11 mei.

Door het lichaam in te zetten kunnen er ongeziene en ondergewaardeerde aspecten van academisch onderzoek en onderwijs worden blootgelegd, maar ook kan het een belangrijke rol spelen bij het creëren van meer verbinding en inclusiviteit. Deze manier van denken wordt Corpoliteracy genoemd.

Connected World Senior Fellow Daniel Neugebauer: 'Corpoliteracy helpt om mensen juist vanuit diversiteit bijeen te brengen en solidariteit tussen hen te creëren. Het gaat om onderling respect, acceptatie en het gevoel ergens bij te horen, en dat ten volle te ervaren. Enkel door uitwisseling van informatie heb je nog geen verbinding. Daarvoor is echt menselijk contact nodig.'

Het uitgangspunt van het congres zijn twee bijdragen aan de Biënnale van Venetië van 2022. When the body says yes van melanie bonajo en de VR-experience I am another you van Adina Pintilie. Beide kunstinstallaties geven op een positieve en indringende manier aandacht aan hoe wij ons tot elkaar en tot ons eigen lichaam verhouden. Het prijswinnende kunstwerk van bonajo kwam daarmee op het lijstje van 'must see' tentoonstellingen van internationale kunstkrant The art Newspaper.

Een belangrijke vraag die op dit congres wordt gesteld is: wat kan embodiment betekenen voor het diversiteitsbeleid op de VU, bezien vanuit verscheidene disciplines, waaronder de psychologie, de theologie, de kunstgeschiedenis en de technologie? 

Wil jij meer weten over corpoliteracy en op welke manier dit kan bijdragen aan diversiteit en inclusie? Staan we aan het begin van een corpoliteraire organisatieontwikkeling binnen de VU? Kom naar Embodied experiences, discussieer mee en ervaar het zelf!

Wanneer: 9, 10 en 11 mei 2023

 Waar:

  • 9 mei: Rialto VU
  • 10 en 11 mei: Kerkzaal, hoofdgebouw VU Amsterdam, 16e verdieping (toegang via 15e verdieping)
  • 3D Debatcentrum (W&N Gebouw)

Organisatie:
Connected World, Daniel Neugebauer (senior fellow Connected World), Erin La Cour en Sem Bannenberg, met steun van CLUE+ interfacultair onderzoeksinstituut voor Cultuur, Cognitie, Geschiedenis en Erfgoed.

When the body says 'yes'

Een video-installatie van melanie bonajo (hen/ hun) waarmee hen Nederland tijdens de Biënnale van Venetië 2022 heeft vertegenwoordigd. Dit vormt een centraal thema tijdens de conferentie.

Bonajo’s documentaires draaien vaak rond groepen die door illegaliteit of culturele uitsluiting in de marge van de samenleving werken en leven. Een scherp oog voor gemeenschapszin, gelijkwaardigheid en lichaamspolitiek.