Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Digitaal leren wordt inclusiever met nieuw blended-Mixed-Classroom-model

19 september 2023
Online onderwijs kan bijdragen aan meer inclusief onderwijs. In de praktijk lukt dit echter nog niet altijd. Het project ‘Building Capacity for Inclusive Education in Digital Environments’ geeft docenten technologische handvatten voor inclusiever onderwijs.

Het VU Centre for Teaching & Learning ontwikkelde een blended-Mixed-Classroom-model, door Erasmus+ beoordeeld als ‘best practice’.

Project e-Inclusion houdt studenten binnen de boot
Marieke Slootman van het Lectoraat Jeugd en Samenleving bij Inholland (daarvoor universitair docent bij VU Amsterdam) was de projectleider. “Tijdens corona zagen we veel potentieel in online onderwijs, maar in de praktijk werden de maatschappelijke verschillen alleen maar groter.”

Volgens Marieke heeft dat onder meer te maken met praktische zaken als financiële problemen, kleine huisvesting en slechte apparatuur. “Voor studenten met een beperking had online onderwijs ook voordelen. Ze hoefden bijvoorbeeld niet te reizen. Maar ook zij ervaarden motivatieproblemen door online onderwijs. Daarnaast was hun beperking online vaak niet zichtbaar, waardoor docenten er niet altijd rekening mee konden houden.” 

Het project is een consortium van de VU Amsterdam en drie andere universiteiten en twee beleidsgerichte organisaties met toonaangevende expertise in zowel diversiteit als digitaal leren. e-Inclusion draagt bij aan gelijke onderwijskansen voor studenten in online, blended en hybride omgevingen door docenten te voorzien van nieuwe vaardigheden voor inclusief digitaal onderwijs. 

Lees het gehele interview en bekijk het materiaal voor docenten.