Wat je kunt doen als je denkt dat er drugs in je drankje zit

25 februari 2022
Op studenten(huis)feestjes en in de club krijgen steeds meer studenten te maken met spiking, waarbij ongemerkt en zonder toestemming drugs of alcohol in je drankje wordt vermengd. Hierdoor kun je remmingen of bewustzijn verliezen, waardoor de spiker je kan beroven of seksueel misbruik van je kan maken.

Hoe voorkom je spiking?
Het is vaak moeilijk te merken als er verdovende middelen in je drankje zitten. Verkrachtingsdrugs, zoals rohypnol heeft bijvoorbeeld geen geur of smaak. Het veiligst is om zelf je drankje te kopen en deze bij je te houden. Als je drankje vreemd smaakt, gooi het dan sowieso weg.

Probeer niet alleen naar een feestje of club te gaan. Let op elkaar en laat het aan elkaar weten als je je je niet op je gemak voelt. Zorg ervoor dat je telefoon is opgeladen.

Wat kun je doen als jij of een vriend(in) gespiket wordt?
Als je je plotseling raar, ziek of dronken voelt, kan het zijn dat je gespiket bent. Zoek hulp bij een vriend(in) die je vertrouwt of het personeel. Als je denkt dat een vriend(in) gespiket is, zoek ook dan hulp. Blijf bij je vriend(in), praat tegen diegene en zorg dat zij/hij niet buiten bewustzijn raakt. Als de situatie achteruit gaat, schakel dan medische hulp in. Neem ook contact op met de politie.

Op vu.nl/heybenjeok zie je onder ‘Sociale veiligheid’ waar je op de VU terecht kunt voor hulp.