VU wordt inclusiever voor LHBTQIA+ studenten

13 januari 2022
De VU werkt aan een diverse en inclusieve universiteit. VU Pride zet zich in om lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer, intersekse en aseksuele (LHBTQIA+) studenten zich beter thuis te laten voelen op de campus.

Studenten die niet hetero of cisgender zijn lopen meer risico op psychische problemen. Sommigen hebben een lastige thuissituatie en ook op de campus kunnen ze te maken krijgen met discriminatie of een gebrek aan inclusie. Zo ontbreekt het soms aan (positieve) representatie in de lesstof. Ook is de universiteit op het moment nog ‘binair’ ingericht. Dat wil zeggen dat er nog te vaak vanuit wordt gegaan dat iedereen zich identificeert als ‘man’ of ‘vrouw’ en dat er geen rekening wordt gehouden met andere genderidentiteiten.

Wat doet de VU?
VU Pride werkt aan meer bewustzijn op dit vlak en zet zich onder andere in voor genderinclusieve toiletten. Dit is geen luxe: er zijn momenteel non-binaire studenten die niet naar het toilet durven gaan. Zo maakt VU Pride de campus veiliger voor LHBTQIA+ studenten en zorgt die ervoor dat de groep zichtbaarder is voor anderen om zo een inclusievere universiteit te creëren.

Waar kun je terecht?
Krijg je te maken met discriminatie of heb je tips of vragen? Neem contact op met VU Pride. Als je met iemand in gesprek wilt, kun je altijd langslopen bij het Student Wellbeing Point of contact opnemen met de studentenpsychologen of vertrouwenspersonen.

VU Pride organiseert verschillende inhoudelijke en sociale evenementen. Onlangs is ook de Pride Library geopend, met honderden ‘regenboogboeken’, zowel fictie, non-fictie en wetenschappelijk werk. Lees meer over wat er te doen is.

Hoe kun je helpen?
Ook als je zelf niet tot de LHBTQIA+-gemeenschap behoort kun je een hoop doen om een goede bondgenoot te zijn. Kijk om naar je medestudenten, met elke oriëntatie en genderidentiteit. Deel bijvoorbeeld jouw persoonlijke voornaamwoorden op zoom of tijdens werkgroepen, dat maakt de drempel lager voor LHBTQIA+ studenten om dit ook te doen. Ondersteun initiatieven voor LHBTQIA+ studenten. Houd rekening met elkaar. ‘Grapjes’ en denigrerende opmerkingen kunnen meer schade aanrichten dan je je beseft.

Heb jij te maken (gehad) met discriminatie? De VU kan hulp bieden. Op vu.nl/heybenjeok onder ‘sociale veiligheid’ vind je alle informatie.