Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU-NT2 Blog van deelnemer NT2-docentenopleiding

18 februari 2022
Jing Lin, alumna NT2-docentenopleiding: "Nu werk ik als een vrolijke NT2-docent. Ik heb de sociale relevantie gevonden die ik miste in mijn onderzoek."

Blog van alumna NT2-docentenopleiding Jing Lin over het vak van NT2-docent en haar ervaringen met de opleiding

Ik ben Jing. Ik ben een linguïst. Tot 2018 heb ik me vrijwel uitsluitend bezig gehouden met onderzoek naar de Nederlandse kindertaalverwerving (eerstetaalontwikkeling) vanuit een theoretisch perspectief. Interessant, inspirerend en essentieel voor de fundamentele theorievorming in het vakgebied. Daarbij miste ik wel de directe maatschappelijke en sociale relevantie. Omdat ik zelf jaren geleden als NT2-cursist een taalcursus heb gevolgd, bedacht ik al snel dat ik docent NT2 wilde worden!

Van onderzoeker naar docent: hoe geef ik NT2-onderwijs?  
Een NT2-docent word je niet zomaar, al had ik al solide theoretische kennis van  taalontwikkeling in het algemeen en specifiek van de Nederlandse taal. Dus ik vroeg me af: waar kan ik didactische kennis opdoen? Welke lesmethode kies ik voor welke groep en waarom? Hoe kom ik erachter of mijn lesactiviteiten effect hebben? Wat doe ik als een cursist moeite heeft om in de Nederlandse cultuur te integreren? Wat zeg ik tegen een cursist die veel sneller klaar is met een opdracht dan de anderen? Hoe kan ik het beste resultaat bereiken als een cursist geen tijd heeft om woorden te leren? Zo had ik veel vragen totdat ik de NT2-docentenopleiding aan de VU had gevonden. 

Klik hier om de volledige blog te lezen.