Vici-beurs voor Klaudia Kuiper

15 maart 2022
Aardwetenschapper Klaudia Kuiper van de Vrije Universiteit Amsterdam ontvangt een Vici-beurs ter hoogte van 1,5 miljoen euro. Deze persoonsgebonden beurs van de NWO gaat zij gebruiken voor onderzoek naar de mate en wijze waarop CO2 wordt verwijderd uit de atmosfeer door natuurlijke processen zoals veenafzetting op langere tijdschalen.

CO2 wordt uit de atmosfeer verwijderd door verschillende natuurlijke processen, waaronder veenafzetting. Tijdens het Vici-project gaat een groep wetenschappers, onder leiding van Kuiper, bestuderen hoeveel CO2 wordt weggevangen door veenafzetting en uiteindelijk in gesteentelagen wordt opgeslagen. Bovendien zullen de wetenschappers onderzoeken hoe snel dit gebeurt en welke processen er precies een rol spelen. Om deze snelheid te bepalen moeten bestaande technieken om de ouderdom van sedimenten te bepalen verbeterd worden. Die technieken worden vervolgens toegepast op 55 tot 66 miljoen jaar oude riviersedimenten, die zijn afgezet in een broeikaswereld met CO2-concentraties die twee tot drie keer zo hoog zijn als op dit moment. Op deze manier krijgen de wetenschappers inzicht in de snelheid en omvang van koolstofafvang op land op tijdschalen van duizenden tot tienduizenden jaren. Dit leert ons hoe de aarde van nature reageert op veranderingen in de koolstofcyclus.

Vici-financiering
De Vici-financiering maakt samen met de Veni- en Vidi-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vici is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. Onderzoekers die een Vici-beurs krijgen toegekend mogen een eigen onderzoeksgroep opbouwen, vaak vooruitlopend op een structurele hoogleraarspositie. In totaal ontvangen 22 wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) en Sociale Geesteswetenschappen (SGW) een Vici-financiering.