Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Veni-beurs voor communicatiewetenschapper Philipp Masur

15 juni 2022
Communicatiewetenschapper Philipp Masur van de Vrije Universiteit Amsterdam ontvangt een Veni-financiering van 280.000 euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dat maakte de NWO in april bekend. Hij krijgt deze beurs voor zijn onderzoeksproject: ‘Slechte invloed via sociale media: hoe online gedragsbesmetting problematisch gedrag verspreidt en wat we ertegen kunnen doen’.

Sociale media lijken de overname van problematisch gedrag, bijvoorbeeld onbeleefdheid, of risicovolle praktijken, zoals te veel openheid, te vergemakkelijken. De precieze psychologische mechanismen en manieren om zich tegen de negatieve gevolgen van dergelijke gedragsovername te beschermen, zijn echter onbekend. Masur: "We weten uit psychologisch onderzoek dat wat anderen doen een van de krachtigste invloeden op ons gedrag is. In eerder onderzoek hebben we al ontdekt dat sociale media deze besmettelijke effecten kunnen faciliteren door middel van posts en algoritmische curatie." De basis van Masurs Veni-project is om dergelijke gedragsovername beter te begrijpen, vooral als het gaat om risicovol of maatschappelijk ongewenst gedrag.

Dit project combineert experimentele, tracking- en simulatiemethoden om online gedragsovername en de randvoorwaarden te bestuderen. Masur: "Als je wilt bestuderen hoe een sociale omgeving je beïnvloedt, is het moeilijk om dat alleen in een experimentele setting te doen, of via zelfrapportage. Voor dit project heb ik samen met een collega een nieuw soort methodologie bedacht. Omdat je de vrienden van mensen op sociale media niet kunt manipuleren, dachten we: wat als we mensen in een simulatie konden stoppen? Dus creëerden we een volledig functionele social media site. Die hebben we vervolgens gevuld met bots die eruitzien en zich gedragen als echte mensen, maar geprogrammeerd zijn om zich op een bepaalde manier te gedragen. Wanneer deelnemers het platform gebruiken, denken ze dat alle andere gebruikers echte mensen zijn. Zo kunnen we hun reactie op verschillende gedragsnormen observeren."

Het project analyseert verder of mediageletterdheid beschermt tegen het overnemen van problematisch gedrag en test of subtiele nudges in het ontwerp van sociale media kunnen voorkomen dat gebruikers dit gedrag overnemen. Masur: "Als we begrijpen wat er gebeurt, begrijpen we misschien ook beter wat we ertegen kunnen doen. Op welk moment kunnen we ingrijpen, of hoe kun je mensen kritischer maken op het overnemen van dit gedrag?"

De academische carrière van Masur staat in het teken van onderzoek naar hoe communicatie en technologie ons dagelijks leven beïnvloeden. "Ik ben begonnen met het onderzoeken van privacy in brede zin. Wat is het, en hoe is het van belang voor mensen in hun dagelijks leven? Ik heb onderzocht hoe mensen privacy ervaren en of dat van belang is voor hoe ze zich gedragen op social media. Waarom geven mensen zoveel informatie prijs op deze platforms? Ik heb onderzocht of de bevrediging van zichzelf onthullen zo groot is,

dat we risico's uit de weg gaan. Verder ontdekte ik dat het mensen ontbreekt aan kennis en vaardigheden om zichzelf goed te beschermen." Met de Veni breidt hij dit werk uit door meer te focussen op de impact van de sociale omgeving op ons gedrag.

Philipp Masur is sinds september 2020 universitair docent Persuasive Communication aan de VU Amsterdam. Hij promoveerde in 2018 in de sociale wetenschappen aan de Universiteit van Hohenheim. Hij werkte eerder bij afdelingen communicatie aan de Universiteit van Hohenheim en de Universiteit van Mainz en was visiting scholar aan Cornell University.

Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma. Veni is gericht op onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen.