Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Trillingsvrij Onderzoeksgebouw VU bereikt hoogste punt

24 mei 2022
De skyline van de Zuidas heeft een nieuw herkenningspunt: met 57 meter is onlangs het hoogste punt van het Onderzoeksgebouw van de VU bereikt.

Het gebouw staat op de VU Campus, aan de De Boelelaan in het Innovation District (Kenniskwartier van Zuidas Amsterdam) en bestaat uit een voor- en achterhuis van respectievelijk 57 en 30 meter hoog. Met het plaatsen van een prefab afdekplaat op de liftschacht is het hoogste punt van het gebouw bereikt. De ruwbouwfase is nu dus klaar. Ook de glazen gevel is binnenkort gereed.

Onderzoek binnen het thema Human health & Life Sciences

In het gebouw komen vooruitstrevende onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten binnen het thema Human Health & Life Sciences. Wetenschappers kunnen er zeer nauwkeurige metingen doen. Er komen zo’n 65 trillingvrije laseropstellingen, een voorziening voor elektronenmicroscopie, radioactieve labs en een cleanroom. In meer dan de helft van de beschikbare ruimten komen laboratoria op ML-II niveau. Ook biedt het gebouw volop mogelijkheden om te ontmoeten, vergaderen en eten en drinken. In totaal gaan er ongeveer 500 mensen werken.

Samen met het O|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw is het Onderzoeksgebouw VU de vervangende nieuwbouw voor het verouderde W&N gebouw, dat in de nabije toekomst grotendeels wordt afgebroken. Meer informatie over de onderzoeksfaciliteiten vind je op vu.nl/onderzoeksgebouwvu en in de korte film: Onderzoeksgebouw VU - hoogste punt bouw bereikt - YouTube.

Blokken beton zo groot als woonkamer

De realisatie van het Onderzoeksgebouw VU is in handen van de bouwcombinatie van TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros. Het gebouw is ontworpen door architectenbureau cepezed. In het ontwerp is rekening gehouden met de omstandigheden die nodig zijn voor de moderne laboratoria. De laagbouw is trillingsvrij. Hiervoor zijn in de constructie, maar ook in de installaties diverse maatregelen genomen. Zo zijn de hoogbouw (12 verdiepingen) en de laagbouw (6 verdiepingen) constructief van elkaar losgekoppeld, maar lijkt het één gebouw. 

Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij J.P. van Eesteren: “Het gebouw is wel twee tot drie keer stijver dan een ander gebouw van deze afmetingen door een eigen zware fundering met rondom een gestorte diepwand van 25 meter diep en een meter dik. Die wand moet omgevingstrillingen vanuit het omliggende drukke gebied tegengaan. In de kelder staan vier blokken massief beton, ieder zo groot als een flinke woonkamer en 90 ton zwaar, op dikke plakken rubber. Daarop komen de laseropstellingen en elektronenmicroscopen te rusten die een verdieping hoger staan.”

Installatiedichtheid hoger dan van ziekenhuis

De installatiedichtheid in het gebouw ligt een factor twee tot drie keer hoger dan die van een ziekenhuis. Alle specialismen komen hierbij aan bod: werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek, brandmeldsystemen, sprinklerinstallaties, medische en technische gassen en hoogspanning.

Cees Vos, directeur Landelijke Projecten bij Croonwolter&dros: “Als je bouwkundige maatregelen neemt, moet je ook zorgen dat de installaties nergens trillingen overbrengen. De hoogbouw heeft installaties op de vijfde en zesde verdieping die werken voor beide gebouwdelen. Dus alles wat hier vandaan naar de laagbouw oversteekt moet worden ontdaan van trillingen. Alle aan- en afvoerkanalen van lucht, alle leidingen die water transporteren (ook de sprinkler), en al hun ophangbeugels zijn dan ook voorzien van rubber ringen of trillingsdempers.”

Twee delen, één gebouw

Het hoge deel fungeert als trillingsbuffer voor de laagbouw erachter. Het lage bouwdeel is compleet trillingsvrij ten behoeve van wetenschappelijke meetapparatuur. De delen zijn constructief losgekoppeld, de ruimte ertussen is een lichtstraat, waar de betonnen constructie zichtbaar is gelaten. Door de lichtstraat lijkt het één gebouw en zo zal de gebruiker het ook ervaren.

Duurzame campusontwikkeling

Franc van Nunen, Directeur Campusontwikkeling VU: “Naast een permanente investering in onderwijs en onderzoek, wil de VU met dit nieuwbouwproject inhoud geven aan haar duurzame ambitie. Vanaf de start van het ontwerp zijn duurzame maatregelen meegenomen. Denk aan energiearme liften, led-verlichting en waterbesparend sanitair. Het energiezuinig verwarmen en koelen van het gebouw gebeurt met een WKO-installatie. Het gebouw is ontworpen volgens de richtlijnen van het BREEAM Nieuwbouw Ontwerpcertificaat niveau.”

Planning

Nu start de volgende fase; de ruwe afbouw met het plaatsing van de primaire installaties, drukschotten (komen tussen plafond en installaties) en binnenwanden. Vervolgens start in juli de fijne afbouw. Begin november is het gebouw geheel wind- en waterdicht en eind 2023 is de oplevering.