Studeren met een beperking: discriminatie en (on)toegankelijkheid

19 januari 2022
Als student met een functiebeperking kun je te maken krijgen met verschillende obstakels, zoals discriminatie (validisme) of een gebrek aan toegankelijkheid in de gebouwen. Op de VU vinden we het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Er zijn dan ook veel aanpassingen mogelijk als je deze nodig hebt vanwege je beperking. Het kan gaan om een fysieke beperking, zoals studenten die in een rolstoel zitten, of een cognitieve beperking, zoals dyslexie of autisme.

Toegankelijkheid en ondersteuning
Op de VU Campus zijn veel voorzieningen beschikbaar, maar we merken dat veel studenten de weg hiernaartoe nog niet kennen. We helpen je daarom graag op weg. Op vu.nl vind je veel informatie over studeren met een beperking en het aanvragen van voorzieningen. Als je specifieke behoeften hebt vanwege jouw beperking, kun je dit aangeven bij je studieadviseur.

Je kunt ook altijd terecht bij de studentendecanen, vertrouwenspersonen, studentpsychologen, de regiehouders Sociale Veiligheid of de Ombudsman van de VU als je te maken hebt met discriminatie, je buitengesloten voelt of moeite hebt met het volgen van je studie vanwege je functiebeperking. En kijk ook eens op vu.nl/heybenjeok onder ‘sociale veiligheid’.

Het landelijke platform Accessible Academia komt op voor studenten en medewerkers van universiteiten die een beperking hebben. Ook hier kun je terecht met vragen of om incidenten te melden.