Salve Rector Magnifice, iterum iterumque Salve!

15 januari 2022
Op zaterdag 15 januari 2022 heeft interim rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur Mirjam van Praag het ambt van rector magnificus overgedragen aan Jeroen Geurts. Daarmee is het College van Bestuur van de VU weer op volle sterkte. Mirjam van Praag, voorzitter van het College van Bestuur, reageert: “Marcel en ik zijn erg blij met de komst van Jeroen en verheugen ons op een prettige en collegiale samenwerking.”

Geurts is geen onbekende voor de VU. Na zijn studie Neurowetenschappen aan de UvA promoveerde hij aan de VU. Sinds 2012 is hij hoogleraar Translationele Neurowetenschappen aan Amsterdam UMC. Geurts is ook sinds enkele jaren als adjunct professor verbonden aan de University of Calgary. In 2013 werd hij hoofd van de afdeling Anatomie & Neurowetenschappen bij Amsterdam UMC en sinds 2010 is hij ook directeur van de stichting Brein in Beeld, een stichting die zich bezighoudt met vertaling van wetenschap naar de maatschappij. Geurts is sinds 2017 lid van de Raad van Bestuur van NWO en bestuursvoorzitter bij ZonMw. Bij deze organisaties was hij onder meer betrokken bij de totstandkoming van een verenigd consortium dat nieuwe vormen van Erkennen & Waarderen in de wetenschap voorstaat.

Geurts geeft aan met veel enthousiasme te starten aan dit nieuwe hoofdstuk: “De VU is zo’n mooie universiteit, met internationaal erkend discipline-overstijgend onderzoek en onderwijs, een unieke, diverse studentenpopulatie en het vizier steeds gericht op complexe maatschappelijke vraagstukken en het genereren van impact. Zaken die sowieso al mijn aandacht hebben zijn de praktische vertaling van het nieuwe Erkennen & Waarderen, maar ook bijvoorbeeld de ontwikkelingen rondom team Science en Open Science. Maar eerst en vooral ga ik een grote ronde maken om goed te luisteren naar wat er speelt en nader kennis te maken met iedereen. Ik heb er zin in!”

Van Praag vervulde vanwege het vertrek van Vinod Subramaniam sinds 1 september ad interim het ambt van rector magnificus naast haar voorzitterschap van het College van Bestuur. Ze werd hierbij geholpen door conrectoren Karen van Oudenhoven-van der Zee en Guus Schreiber. Door de huidige coronamaatregelen heeft de overdracht in klein comité plaatsgevonden zonder publiek. De overdracht is hier te bekijken.

Salve Rector Magnifice, iterum iterumque Salve!

Interim rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur Mirjam van Praag heeft het ambt van rector magnificus overgedragen aan Jeroen Geurts. “Marcel en ik zijn erg blij met de komst van Jeroen en verheugen ons op een prettige en collegiale samenwerking.”