Sinds de oprichting van PPE in 2016 is de uitwisseling in het derde jaar een vast onderdeel van het programma.”We willen onze studenten opleiden als breed gevormde, hoogopgeleide, sociale wetenschappers.” zegt Roland. “Ik denk dat internationale ervaring daar gewoon bijhoort. Niet alleen van de academische kant, maar ook persoonlijk, sociaal en organisatorisch is het een leerervaring.” Er zijn twee verschillende soorten bestemmingen: PPE-specifieke partners, en VU-brede partners. Het verschil is dat bij de de PPE studenten alleen met elkaar in competitie zijn voor een PPE-specifieke partner. Ze hebben daardoor een grotere kans toegelaten te worden tot hun uitwisseling naar keuze. “Oorspronkelijk zijn we begonnen met een zo mooi mogelijke geografische selectie.” legt Roland uit. Inmiddels heeft PPE partnerships op alle continenten, behalve Zuid-Amerika. Hij noemt trots een paar voorbeelden: “Fudan in China, Waseda in Tokyo, Australia National University, Stellenbosch University in Zuid-Afrika, en een aantal Amerikaanse universiteiten, waaronder George Mason en San Diego.” Deze selectie maakt reislustig, maar Roland benadrukt dat het niet alleen om de bestemmingen gaat. “We zijn geen reisbureau! We willen vooral goede kwaliteit onderwijs kunnen aanbieden.”
Een PPE Netwerk in Europa
Nu geografisch gezien de meeste plekken gedekt zijn, wil PPE vooral banden smeden met andere PPE programma’s in Europa. PPE heeft sinds 2020 een partnerovereenkomst met het gelijknamige programma in Louvain-la-Neuve in België, LUISS Guido Carlo in Italië en Witten/Herdecke University in Duitsland. Dit jaar is daar de Central European University in Wenen bijgekomen. “Het zou mooi zijn als de banden binnen deze universiteiten in de toekomst meer zijn dan alleen studentenuitwisseling. Bijvoorbeeld ook docenten die een semester aan een ander PPE programma geven. Ik zou het mooi vinden als er een groot PPE-netwerk in Europa ontstaat en ik denk echt dat studentenuitwisseling daarin een mooie eerste stap kan zijn. Zo’n PPE netwerk bestaat al in Amerika, maar er is nog geen Europees equivalent.”
Verdieping
Naast PPE-specifieke programma’s probeert Roland er ook voor te zorgen dat elke discipline goed vertegenwoordigd is in het exchange aanbod. Zo zijn de universiteiten van East Anglia, Milaan en Mumbai speciaal geselecteerd voor studenten die een economische master willen doen, heeft Texas A&M een erg sterk filosofie curriculum, en is de University of South Carolina juist geschikt voor studenten die zich willen specialiseren in internationale relaties. De exchange is dus bedoeld voor verdieping in een of meerdere disciplines, niet verbreding zoals bij monodisciplinaire studies soms het geval is. “Als coördinator zou ik zeggen, kies niet in de eerste plaats voor de leukste of mooiste bestemming, maar kijk waar je interesses liggen en wat voor vervolgopleiding je wil doen.” Hoewel de uitwisseling bijdraagt aan kennisverdieping en vervolgopleidingen, doen de meeste studenten het voor de onvergetelijke herinneringen. “Als ik bij graduation praat met studenten kijken ze allemaal heel positief terug op hun exchange. Tegelijkertijd realiseren ze zich ook ineens hoe goed ons programma is. Dat is leuk om te horen, dat onze vakken toch wel op een heel hoog niveau zijn! Studenten voelen zich heel goed voorbereid.”