Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Overzicht in één oogopslag: handige tools voor visualisatie

23 november 2022
Binnen het VU Education lab werken we tegelijkertijd aan verschillende innovaties: we hebben een ‘innovatiefunnel’. Ja, zoek het maar eens op. In een nieuwe serie blogposts bespreken we een aantal experimenten die het begin vormen bij een innovatie: het identificeren van een onderwijskundig probleem en een mogelijke ICT-oplossing om dit probleem op te lossen.

Door Silvester Draaijer, programmamanager VU Education Lab

Curriculumvisualisatie
Een visueel overzicht van een opleiding helpt iedereen: zowel studenten als degenen die onderwijs maken. Je ziet in één oogopslag welke vakken in welke volgorde moeten worden doorlopen, wanneer de toetsmomenten zijn, welke leerdoelen moeten worden behaald en in welke cursus ze aan bod komen, welke leerlijnen er zijn en hoe die in het curriculum zitten verweven.

En nog belangrijker voor mensen die onderwijs ontwerpen is het vinden en gezamenlijk kunnen bespreken van bijvoorbeeld lacunes of overlap in zo’n curriculum. Bij lacunes komen de leerdoelen die een opleiding wil behalen helemaal niet in het curriculum voor. Of omgekeerd, dat een aantal leerdoelen vaker dan nodig aan bod komen (overlap).

Gebrek aan gebruiksvriendelijk visualisatiegereedschap
In al deze gevallen is het nuttig om een eenvoudig gereedschap te hebben waarmee je goed overzichten en tabellen kan maken om dit geheel te visualiseren. Op de VU is op dit moment voor dit doel niks speciaals beschikbaar. Tenzij je vindt dat het aanrommelen met excel of word-tabellen voldoende is.

Op dit moment willen de opleiding Master Drugdiscovery and Safety en Master Pedagogiek stappen zetten. Ze hebben voorbeelden gezien van andere opleidingen, van buiten de VU, die dit soort software wel gebruiken. Deze opleidingen willen samen met het VU Education Lab een pilot uitvoeren: licentie nemen, instructies volgen en met elkaar overleggen wat de beste manier is om de data te verzamelen. Ook bepalen we samen wat de beste manier is om het gesprek t.a.v. de lacunes of overlap aan te gaan. En we verzamelen met elkaar best practices om ook alle andere opleidingen van de VU te interesseren voor dit soort software en deze manier van onderwijsinnovatie.

Doe je mee?
Denk je dat dit ook interessant kan zijn voor jouw opleiding? Neem dan contact met ons op om met een grotere groep het experiment aan te kunnen gaan. Zo komen gebruiksvriendelijke tools voor visualisatie snel een stap dichterbij en werk je systematischer aan onderwijskwaliteit.

Reacties

Reacties

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van mijn blogposts?
Neem gerust contact met mij op!

dr. ir. Silvester Draaijer
Programmamanager VU Education Lab van het VU Centre for Teaching & Learning
silvester.draaijer@vu.nl

Lees ook mijn andere blogposts!

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur een e-mail naar onderwijswerkplaats@vu.nl voor meer informatie.

De Onderwijswerkplaats is onderdeel van het VU Centre for Teaching & Learning.