Overzicht in één oogopslag: handige tools voor visualisatie

23 november 2022
Binnen het VU Education lab werken we tegelijkertijd aan verschillende innovaties: we hebben een ‘innovatiefunnel’. Ja, zoek het maar eens op. In een nieuwe serie blogposts bespreken we een aantal experimenten die het begin vormen bij een innovatie: het identificeren van een onderwijskundig probleem en een mogelijke ICT-oplossing om dit probleem op te lossen.

Door Silvester Draaijer, programmamanager VU Network for Teaching & Learning

Curriculumvisualisatie

Een visueel overzicht van een opleiding helpt iedereen: zowel studenten als degenen die onderwijs maken. Je ziet in één oogopslag welke vakken in welke volgorde moeten worden doorlopen, wanneer de toetsmomenten zijn, welke leerdoelen moeten worden behaald en in welke cursus ze aan bod komen, welke leerlijnen er zijn en hoe die in het curriculum zitten verweven.

En nog belangrijker voor mensen die onderwijs ontwerpen is het vinden en gezamenlijk kunnen bespreken van bijvoorbeeld lacunes of overlap in zo’n curriculum. Bij lacunes komen de leerdoelen die een opleiding wil behalen helemaal niet in het curriculum voor. Of omgekeerd, dat een aantal leerdoelen vaker dan nodig aan bod komen (overlap).

Gebrek aan gebruiksvriendelijk visualisatiegereedschap

In al deze gevallen is het nuttig om een eenvoudig gereedschap te hebben waarmee je goed overzichten en tabellen kan maken om dit geheel te visualiseren. Op de VU is op dit moment voor dit doel niks speciaals beschikbaar. Tenzij je vindt dat het aanrommelen met excel of word-tabellen voldoende is.

Op dit moment willen de opleiding Master Drugdiscovery and Safety en Master Pedagogiek stappen zetten. Ze hebben voorbeelden gezien van andere opleidingen, van buiten de VU, die dit soort software wel gebruiken. Deze opleidingen willen samen met het VU Education Lab een pilot uitvoeren: licentie nemen, instructies volgen en met elkaar overleggen wat de beste manier is om de data te verzamelen. Ook bepalen we samen wat de beste manier is om het gesprek t.a.v. de lacunes of overlap aan te gaan. En we verzamelen met elkaar best practices om ook alle andere opleidingen van de VU te interesseren voor dit soort software en deze manier van onderwijsinnovatie.

Doe je mee?

Denk je dat dit ook interessant kan zijn voor jouw opleiding? Neem dan contact met ons op om met een grotere groep het experiment aan te kunnen gaan. Zo komen gebruiksvriendelijke tools voor visualisatie snel een stap dichterbij en werk je systematischer aan onderwijskwaliteit.

Kunnen wij je helpen?

Bezoekadres VU Onderwijswerkplaats