Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Oratie prof. dr. P.A. van Doorn-Harder

3 maart 2022
Op 9 maart 2022 15.45 uur vindt in de VU Aula de oratie 'Strong rights, fragile people. The politics of Freedom of Religion or Belief.' van prof. dr. P.A. van Doorn-Harder plaats.

De oratie is ook online te volgen via http://www.youtube.com/VUBeadlesOffice

Vrouwen hebben ook recht op religieuze vrijheid

Hoewel het recht op religieuze vrijheid verankerd ligt in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948), hebben we moeite met vaststellen wie van die vrijheid kan genieten en wie niet. Ook weten we vaak niet hoe het begrip religie te definiƫren en als een zaak voor het gerecht komt, kiezen rechters meestal de kant van de religieuze meerderheid.

Onderdrukking van vrouwen

In deze oratie stelt Nelly van Doorn-Harder dat het voor vrouwen nog moeilijker is hun recht op vrijheid van religie op te eisen. Terwijl we allemaal onze individuele vrijheid liefhebben, vindt veel onderdrukking van vrouwen plaats in de naam van religie en worden hun basisrechten vaak genegeerd.

Patstelling

Hoe komen we uit dit soort patstellingen? Via het werk tegen gedwongen kinderhuwelijken van Indonesische moslimactivisten, illustreert Van Doorn-Harder hoe ze op diverse niveaus in gesprek gaan met het rechtsbestel, lokale culturen, patriarchale uitleg van de heilige teksten, en hardnekkige denkpatronen. Hun einddoel is het versterken van de basisrechten van vrouwen.