Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Opleiding voor Lerarenopleiders

19 mei 2022
In september start de tiende editie van de Opleiding voor Lerarenopleiders bij de VU Lerarenacademie. De opleiding is bedoeld voor lerarenopleiders - zowel in het vo als bij hogescholen en universiteiten - die al enige ervaring hebben als instituutsopleider of schoolopleider. 

Afgelopen cursusjaar waren er zo’n twintig deelnemers. Het mooie is dat de - rond de twintig - deelnemers meestal afkomstig zijn uit verschillende contexten en daardoor leren van elkaars praktijkervaringen. Daarnaast hebben we veel ervaring met het aanbieden van maatwerk- en incompany-trajecten voor lerarenopleidingen en opleidingsscholen. 

Vier opleidingsmodules
De opleiding bevat vier modules, die ook los te volgen zijn. In de module Opleidingsdidactiek leer je als deelnemer om opleidingsdidactische modellen als VELG en VESIT te gebruiken in je opleidingspraktijk. In de module Coaching & Begeleiding bouw je voort op bestaande coachingsvaardigheden via theoretische verdieping en het oefenen van nieuwe methodieken. In de module Onderzoek voer je een klein onderzoek uit rond een zelfgekozen thema binnen je eigen opleidingspraktijk en vergroot je je vaardigheden in het begeleiden van onderzoek. De laatste module is Professionele ontwikkeling & Beroepsregistratie, waarin je meer inzicht krijgt in je kwaliteiten als opleider en hoe je jezelf in de context van de opleidingsschool (samenwerking instituut en school) de komende jaren verder kunt en wilt ontwikkelen.

Alle bijeenkomsten van de opleiding zijn een mix van input van direct bruikbare kennis, oefeningen om je deze kennis eigen te maken en ruimte voor uitwisseling en verdieping met inspirerende collega’s. De docenten hebben veel ervaring en ‘schaven’ de opleiding elk jaar een beetje bij op basis van evaluaties van deelnemers en recente ontwikkelingen in het beroep en in het onderzoek. 

De totale opleiding, met een studielast van ongeveer 128 uur, bestaat in totaal uit vier cursusdagen in het najaar van 2022 en zeven - meestal halve - cursusdagen in het voorjaar van 2023.

Velon-beroepsregistratie
In de module Professionele Ontwikkeling & Beroepsregistratie bereiden deelnemers  zich voor op opname in het Beroepsregister van de Vereniging Lerarenopleiders Nederland Velon. Registratiebeoordelaars van de Velon zijn vaak verrast door de grote ontwikkeling die lerarenopleiders in de opleiding hebben doorgemaakt!

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Reacties van deelnemers:

  • Direct toepasbaar in verschillende contexten met studenten.
  • Erg veel geleerd en bewuster geworden van eigen handelen!
  • Fijne docenten. Mooi niveau van groep. Genoeg 'Food' om mee aan de slag te gaan.
  • Veel variatie in werkvormen, goede keuzemogelijkheden wat betreft aangeboden literatuur, ontspannen sfeer.
  • Het doen van een eigen onderzoek heeft me geleerd dat het laagdrempelig kan zijn.