Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

NWO-subsidie voor analyse van oligonucleotide-geneesmiddelen

17 mei 2022
Govert Somsen en Anouk Rijs (BioAnalytical Chemistry) hebben financiering van NWO toegekend gekregen voor hun project Innovative Analytics for Therapeutic Oligonucleotide Research (InnovATOR).

In samenwerking met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de bedrijven AstraZeneca, Novartis, GSK, MS Vision en Tosoh gaan ze nieuwe analysemethoden verder uitwerken en combineren om de volgende stap te zetten in het ontrafelen van de moleculaire samenstelling van oligonucleotide-geneesmiddelen. Het project ontving onlangs subsidie in het kader van het programma Key Technologies (KT) van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC), dat zich richt op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Het totale projectbudget is 1,2 miljoen euro, waarvan € 360.000 wordt betaald door de deelnemende bedrijven.

Onbehandelbare ziekten
Medicijnen op basis van oligonucleotiden zijn veelbelovend als revolutionaire behandelingen voor tot nu toe onbehandelbare ziekten. Door hun synthetische karakter en inherente instabiliteit zijn deze geneesmiddelen echter chemisch zeer complex. Om hun functie en werking te kunnen begrijpen en de kwaliteit en veiligheid voor de patiënt te kunnen garanderen, is volledige karakterisering van oligonucleotide-geneesmiddelen essentieel.

Het consortium van academische en commerciële onderzoekers zal nieuwe analysestrategieën ontwikkelen door vernieuwende multidimensionale scheidingsmethoden te combineren met geavanceerde massaspectrometrietechnieken en slimme optimalisering en data-algoritmen. Binnen het consortium zullen drie promovendi worden aangesteld, die hun onderzoek zullen uitvoeren in de laboratoria van de VU en de UvA en daarnaast een aantal keer voor een bepaalde periode zullen worden gedetacheerd bij bedrijfslaboratoria om zich te richten op het in de praktijk brengen van de nieuw ontwikkelde methoden. Het doel van het project is het ontwikkelen van essentiële analysetechnologieën die uiteindelijk de effectiviteit van de geneesmiddelen en het welzijn van de patiënten zullen waarborgen.