NWO-beurs voor onderzoeksproject schadevergoedingsmaatregel

26 juli 2022
Veraart gaat onder andere met universitair docent Rechtstheorie en Rechtsgeschiedenis Vincent Geeraets en Universitair Docent Strafrecht Sanne Buisman onderzoeken of de schadevergoedingsmaatregel als straf wordt gezien.

Maatregel of straf?
Wanneer een veroordeelde een schadevergoeding moet betalen aan de staat ten bate van een benadeelde, noemen we dit een schadevergoedingsmaatregel. Ondanks slachtoffers en daders de schadevergoedingsmaatregel als straf lijken te ervaren, zien en behandelen juristen het als maatregel. Een gevolg hiervan is dat er bij het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding geen rekening wordt gehouden met de financiële omstandigheden van de veroordeelde dader en ook niet met andere straffen of maatregelen die aan de dader worden opgelegd. Hierdoor kan een een veroordeelde lang aan een schuld vastzitten. ‘Compensation as Punishment’ onderzoekt of er redenen zijn om het traditionele “privaatrechtelijke” perspectief op de schadevergoedingsmaatregel bij te stellen en of de maatregel niet toch als een straf moet worden beschouwd.

Onderzoek
De ruime subsidie biedt het consortium de kans om twee samenhangende promotieprojecten uit te voeren, één rechtstheoretisch en rechtsvergelijkend PhD-project. ‘Dit project opent een prachtig samenwerkingsverband tussen de departementen Rechtstheorie en Strafrecht aan de VU, het NSCR en het schuldenlectoraat aan de Hogeschool Utrecht. De innovatieve kracht van het project schuilt in de combinatie van rechtstheoretische en empirisch-juridische onderzoeksmethoden."

Met de NWO Open competitie - SGW geeft het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen aan onderzoekers de kans onderzoek te verrichten naar een onderwerp van eigen keuze, zonder thematische randvoorwaarden.