Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

NWA-toekenning voor onderzoek naar circulaire bouw

5 december 2022
In het kader van de Nederlandse Wetenschapsagenda (NWA) heeft NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) 1.400.000 euro toegekend aan Circular Collaboration (CirCol): Delivering circular renovation at scale through multi-cycle, multi-scalar and multi-level collaboration. Dit onderzoeksprogramma is gericht op het reduceren van CO2 en afval bij de renovatie van woningen en gebouwen. Namens de Vrije Universiteit is hoogleraar Alfons van Marrewijk bij dit project betrokken.

Het onderzoek bestaat uit drie samenhangende onderdelen. Een deel is gericht op verandering van samenwerkingspraktijken in de circulaire bouw en renovatieketen door middel van actie onderzoek en wordt uitgevoerd onder leiding van de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht. Het volgende deel is gericht op verandering van samenwerking in het sociaal-technisch-systeem en wordt uitgevoerd door de Technische Universiteit Delft en Hogeschool Utrecht. En tenslotte het laatste deel deel kijkt naar de waarde bepalingen van circulaire bouwmaterialen, welke wordt uitgevoerd onder leiding van Universiteit Leiden. 

Van Marrewijk: “We zijn erg blij met de toekenning omdat we hiermee een bijdrage kunnen leveren aan daadwerkelijke verandering van de samenwerking tussen partners in de circulaire bouw en renovatieketen en op deze wijze de transitie naar een circulaire bouweconomie kunnen ondersteunen.”

 De kennisinstellingen werken samen in een consortium met grote publieke opdrachtgevers, grote bouwbedrijven, woningcorporaties en slopers. De nieuwe praktijken van samenwerking tussen opdrachtgevers, aannemers, leveranciers en slopers in renovatieprojecten wordt gezien als een belangrijke uitdaging in de overgang naar circulaire renovatie. 

De bouwsector kan, als een van de grootste producenten van CO2 en afval, aanzienlijk bijdragen aan CO2-reductie en uitputting van grondstoffen door de impact op milieu en klimaat te verminderen tijdens de oogst, productie, productie, gebruik en hergebruik van constructies en bouwproducten. Gezien de uitdagingen om de circulaire economie tot stand te brengen, te voldoen aan de energietransitie en te voorzien in betaalbare huisvesting, biedt de omvang van de aanpassing van de bestaande woningvoorraad in Nederland een unieke kans om circulariteit te versnellen door nieuwe manieren van samenwerking. Het doel van het PhD project is het verkennen, reflecteren en leren van gedragsinterventies in de samenwerkingspraktijken in renovatieprojecten om de transitie naar een circulaire en energieneutrale renovatie te ondersteunen. 

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert NWO het onderzoeksprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) uit. Het doel van de NWA is om met kennis een positieve, structurele bijdrage te leveren aan de maatschappij van morgen, door vandaag bruggen te slaan en met elkaar voor wetenschappelijke doorbraken en maatschappelijke impact te zorgen.