Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuwe leergang ‘Vroegste geschiedenis van Europa’

16 november 2022
Archeoloog Johan Hendriks had als kind al een voorliefde voor de prehistorie. Komend voorjaar start hij met de nieuwe leergang ‘De vroegste geschiedenis van Europa’. Maak alvast kennis met deze bevlogen docent.

“Mijn naam is Johan Hendriks, geboren op 20 augustus 1954. Terugblikkend op mijn carrière kan ik stellen dat lesgeven hetgeen is wat ik het allerliefste doe. Op de pedagogische academie in Dongen heb ik lang geleden mijn graad als bevoegd onderwijzer behaald. Daarna heb ik in Tilburg de deeltijdopleiding docent geschiedenis gevolgd, waardoor ik ook bevoegd eerstegraads docent geschiedenis ben. Al tijdens die beide studies raakte ik geïnteresseerd in archeologie en ben dat gaan studeren aan de UvA in Amsterdam. Daar leerde ik onder anderen Nico Roymans* kennen. Ik combineerde mijn studie archeologie met een baan als docent geschiedenis bij de lerarenopleiding van het Moller-Instituut in Tilburg. Dit is een periode waar ik met veel plezier op terugkijk. Uiteindelijk is het Moller-Instituut opgaan in Fontys en was er daar voor mij geen plaats meer. Er kwam al snel iets nieuws op mijn pad. Ik kon aan de slag als eerste stadsarcheoloog van Dordrecht. Daar heb ik ongeveer tien jaar gewerkt en onder andere grote onderzoeken uitgevoerd naar de middeleeuwse stad en de Sint-Elisabethsvloed uit 1421. Vanuit Breda kreeg ik vervolgens de vraag om daar de nieuwe afdeling cultureel erfgoed te leiden. Archeologie, monumentenzorg en culturele planologie maakten daar onderdeel van uit. Tot aan mijn pensionering heb ik dat met veel liefde en plezier gedaan. Maar het was vooral veel bureauwerk en dan blijkt toch dat oude liefde niet roest: lesgeven aan een geïnteresseerd publiek. Daarom ben ik in 2011 begonnen als docent bij HOVO Brabant, in 2015 gevolgd door HOVO Nijmegen. Alle cursussen die ik geef, gaan vooral over archeologie of zijn historisch van aard. Ik kijk er naar uit om vanaf 2023 ook cursussen voor HOVO Amsterdam te mogen geven.”

In het voorjaar 2023 geeft Johan Hendriks deel 1 van de leergang ‘De vroegste geschiedenis van Europa’. Klik op deze links voor meer informatie over deze leergang en over de eerste cursus uit deze leergang: De vroegste geschiedenis van Europa I - Dageraad der Mensheid.

*Nico Roymans is een bekend archeoloog. Hij is verbonden aan de VU en trad onder meer op in de televisieserie ‘Het verhaal van Nederland’. Nico Roymans geeft in het voorjaar 2023 de cursus 'Caesars verovering van Noord-Gallië' voor HOVO Amsterdam.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.