Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Nieuwe inzichten in strategisch partnerschap

17 januari 2022
Deze maand verscheen van Rienk Goodijk het boek 'Inclusief strategisch partnerschap. Met wijze toezichthouders'. Met het boek waarin 'de goede verhouding' tussen bestuur en toezicht in semipublieke organisaties centraal staat, beoogt de auteur bij te dragen aan het debat over de nieuwe bestuurs- en verantwoordelijkheidscultuur.

Op basis van recente onderzoeksresultaten en praktijkvoorbeelden wordt het thema ‘strategisch partnerschap’ verder uitgewerkt en nog meer ‘inclusief’ en in-verbinding gemaakt. Rienk Goodijk lanceerde dit nieuwe concept van governance voor het eerst in zijn eerdere boek Strategisch partnerschap: wat is wijsheid? (2017). Het thema strategisch partnerschap staat inmiddels hoog op de bestuurlijke agenda, vooral bij (semi-)publieke organisaties. Daarbij gaat het om het ontwikkelen van een verhouding tussen bestuur en toezicht die voor de organisatie veel meer kan opleveren dan de vaak overheersende procedurele omgang. Bij inclusief strategisch partnerschap gaat het vooral ook om het zoeken naar passende verbindingen en dialoog met stakeholders ten einde de maatschappelijke opdracht van de organisatie te kunnen realiseren. Dat vraagt bestuurders die openstaan voor ‘het andere’, die met onzekerheid durven omgaan en kunnen vertrouwen op wijze toezichthouders. 

Prof. dr. ir. Rienk Goodijk is hoogleraar Governance in het (semi-)publieke domein bij het Zijlstra Center van de Vrije Universiteit Amsterdam en tevens werkzaam als senior-adviseur bij GITP. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en heeft inmiddels meer dan tien boeken en vele publicaties op zijn naam staan. Daarbij stimuleert hij de multidisciplinaire benadering van het thema governance en plaatst hij het thema in het bredere perspectief van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties. Op 15 maart 2022 gaat onder zijn leiding de leergang Bestuur & Toezicht in het semipublieke domein weer van start.

Het boek is te bestellen bij Koninklijke van Gorcum.

Op Woe 13 april 2022 organiseert het Zijlstra Center de officiële presentatie van het boek, van 15.30 - 17.00 op de Vrije Universiteit Amsterdam. U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn. Aanmelden kan via hetzijlstracenter@vu.nl

Meer informatie over het Zijlstra Center for Public Control, Governance and Leadership