Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nieuwe Bijbeleditie overbrugt kloof in wereldbeeld

8 november 2022
'Geloof koppelde ik lange tijd niet aan wetenschap', dat zei historica Beatrice de Graaf. Zij kreeg vanmiddag het eerste exemplaar van de NBV21 Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap, een uitgave van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Deze Bijbeleditie bevat de complete tekst van de NBV21. Al het aanvullende materiaal is ontwikkeld onder redactie van Koert van Bekkum, Anne-Mareike Schol-Wetter en VU-hoogleraren Gijsbert van den Brink en Arie Zwiep. Naast theologen onder wie Erik Borgman en Mechteld Jansen schreven natuurwetenschappers mee als Cees Dekker en Heino Falcke en VU-onderzoekers Joep Dubbink, Kirsten van der Ham, Kees van der Kooi, Stefan Paas, Rik Peels, Jeroen de Ridder, Emanuel Rutten, René van Woudenberg, Hanneke Schaap, Eva van Urk, Eveline van Staalduine, Peter-Ben Smit en Helene Wuhrer.

Eigentijdse kwesties
‘Ongeveer een derde van de Nederlanders en Vlamingen vindt de Bijbel belangrijk. Maar velen van hen blijken het ingewikkeld te vinden om de Bijbel te verbinden met deze tijd’, zegt Stefan van Dijk, Manager Ontwikkeling en Uitgeven bij het NBG. ‘Vaak speelt mee dat het wereldbeeld uit de tijd van de Bijbel heel anders was dan nu. De Bijbel heet dan al gauw “moeilijk” of "niet meer van deze tijd". Met deze Bijbeluitgave hopen we Bijbellezers te sterken in hun vertrouwen dat de Bijbel – ook al komt die uit een andere tijd – betekenis heeft voor hun leven en voor de wereld van nu.' 

De NBV21 Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap is bedoeld om lezers te helpen bij ingewikkelde eigentijdse vragen, bijvoorbeeld over duurzaamheid, wonderen, de waarde van menselijk leven, of discriminatie. Naast de Bijbeltekst staan er 300 langere en kortere artikelen in over eigentijdse kwesties, geschreven door 60 wetenschappers. Stefan van Dijk: ‘We hopen dat lezers met hulp van deze artikelen hun mening kunnen vormen en met vertrouwen de Bijbel blijven lezen en het gesprek met anderen kunnen aangaan.’

Meer informatie
De Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap kost € 58 en is te verkrijgen in de NBG-webshop en in de boekhandel. Meer informatie: wetenschapsbijbel.bijbelgenootschap.nl.