Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Maximum Open Access publicaties bij Springer Nature bereikt

22 november 2022
Tot en met december 2022 is het niet meer mogelijk om kosteloos artikelen Open Access te publiceren onder de nationale overeenkomst met uitgever Springer Nature. Het maximum aantal afgekochte artikelen voor 2022 is bereikt. Let op dat je niet onbedoeld zelf de rekening ontvangt.

De overeenkomst die de VSNU met Springer heeft afgesloten namens de Nederlandse universiteiten, waaronder de Vrije Universiteit en het Amsterdam UMC, locatie VUmc, is van toepassing op maximaal 2.080 Open Access artikelen per jaar.

Tijdens de opschorting van de deal kun je ervoor kiezen om (kosteloos) closed access of tegen betaling toch Open Access te publiceren, maar in het laatste geval zul je de APC-betaling dan zelf moeten financieren en regelen. Er is geen centraal VU-fonds voor Open Access waarop achteraf aanspraak gemaakt kan worden.

Alternatief auteurs VU: alles open access na 6 maanden
Auteurs van de Vrije Universiteit (m.u.v. VUmc) kunnen als alternatief hun artikel Open Access delen via de VU Research Portal. Op basis van artikel 25fa van de Nederlandse auteurswet kan dit al na 6 maanden. Om de uitgeversversie van je artikelen na een half jaar automatisch voor iedereen toegankelijk te maken, hoef je je alleen maar aan te melden voor You share, we take care.

Alternatief auteurs Amsterdam UMC, VUmc
Auteurs van Amsterdam UMC, locatie VUmc, kunnen als alternatief de author accepted manuscript (AAM)-versie van hun artikel Open Access publiceren met een embargo van 12 maanden via de Amsterdam UMC Research Portal.
Stuur daarvoor de AAM-versie naar Tristan Coco / Medische Bibliotheek – AMC: c.d.coco@amsterdamumc.nl.

Eisen onderzoeksfinanciers
Als je onderzoeksfinancier (bijv. NWO of Horizon Europe) eist dat je je publicaties onmiddellijk (zonder embargo) en onder een open licentie deelt, neem dan contact met het Open Access-team van de Universiteitsbibliotheek.

En volgend jaar?
Corresponderende auteurs kunnen vanaf 1 januari 2023 gebruikmaken van nieuwe APC-kortingen. Onderzoekers die geïnformeerd willen blijven over de status van de korting kunnen zich registreren voor een ‘notify-me service. Deze service kan ook gebruikt worden om updates te ontvangen over andere uitgevers met een maximum aantal open access-publicaties.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met openaccess@vu.nl.

Heb je vragen over Open Access publiceren?

Neem contact op met onze specialist van de Universiteitsbibliotheek!

openaccess@vu.nl