Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Japanse Ambassadeur bezoekt VU Amsterdam en reikt award uit aan VU-student

16 december 2022
Op donderdag 15 december bezocht Hidehisa Horinouchi, ambassadeur van Japan in Nederland de VU om de prijs voor de NL-Japan National Essay Contest uit te reiken.

In het Atrium van het MF gebouw kwamen onderzoekers, studenten en gasten van de Nederlandse en Japanse Handelsfederatie (DUJAT) die geïnteresseerd zijn in Japan-VU-relaties en samenwerkingen bijeen om uit te wisselen en meer te weten te komen over elkaars inspanningen. Onder hen bevonden zich de drie genomineerde studenten die hun essays hadden ingezonden voor de Essay Contest. Het thema van de essays was de energietransitie in Nederland en Japan: hoe door samenwerking van elkaar te profiteren. De wedstrijd was open voor studenten van alle Nederlandse universiteiten en er waren dan ook veel inzendingen.

Uiteindelijk selecteerde de jury, met onder andere ambassadeur Horinouchi, Rector Magnificus Jeroen Geurts en burgemeester Jan Van Zanen (Den Haag) uit een overvloed aan inzendingen drie genomineerden: twee studenten van de VU en een student van de Universiteit Leiden. De jury vond het essay van Annabel Melhuish, VU-masterstudent Environment and Resource Management, het meest aansprekend en overtuigend. Juryvoorzitter Van Zanen motiveerde de beslissing: “Het uitgebreide essay van Annabel Melhuish ging zeer diep in op het thema. Het was erg goed opgebouwd en overtuigend, en weerspiegelde grondig onderzoek en creatief denken over een moeilijk, complex onderwerp. Bovendien prijzen we het essay vanwege de erkenning van de historische achtergrond en de belangen van beide landen.”

Om de toekomstige betrekkingen tussen Nederland en Japan verder te versterken, kreeg de winnende studente - Annabel Melhuish - een reis naar Japan toegekend. Melhuish was erg verrast door de lof van de jury, maar erg tevreden met het resultaat: "Heel erg bedankt voor de ongelooflijke kans om zowel de Japanse als de Nederlandse cultuur te leren kennen. Ik ben een Australische student op de VU, dus voor mij was het erg interessant om tegelijkertijd over de twee culturen te leren. Ik vond het boeiend om te leren over wat beide landen kunnen bijdragen aan de sector."

Ambassadeur Horinouchi benadrukte in zijn speech het belang van samenwerking tussen Japanse en Nederlandse universiteiten: “De Japanners en Nederlanders hebben al honderden jaren een relatie. In die tijd hebben onze landen veel geleerd en geprofiteerd van de uitwisseling van goederen, kennis en vriendschap. Het voornemen van de VU om meer samenwerking te zoeken met Japanse onderzoekers en vice versa juich ik dan ook van harte toe."
Lees de winnende essays op de website van Dujat:
1ste plek - Annabel Melhuish, VU Amsterdam
2e plek - Matthijs Hoek, VU Amsterdam
3e plek - Suzanne Beckman, Universiteit Leiden