Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Hoogleraar Gijsbert van den Brink in tv-serie over de actualiteit van de Bijbel

20 december 2022
Wat heeft de Bijbel te zeggen over complexe kwesties van vandaag? Dit is de vraag waar het KRO-NCRV programma ‘Een goed gesprek over de Bijbel’ antwoord op probeert te geven.

Acht wetenschappers worden in de serie geïnterviewd over de vraag wat de Bijbel te zeggen heeft over complexe kwesties van vandaag. Daarover gaat het ook in de Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap. De verschijning daarvan was de aanleiding tot deze serie. Op zaterdag 24 december is de derde aflevering over kerst met VU-hoogleraar Gijsbert van den Brink (theologie en wetenschap) te gast en wordt gepresenteerd door Jacobine Geel.

Open gesprekken

De serie startte op 10 december met theoloog Erik Borgman en PThU-hoogleraar Mechteld Jansen (missiologie). “Tijdens de tv-opnames zat ik regelmatig op het puntje van m’n stoel. Dit soort open gesprekken rond de Bijbel hadden we voor ogen toen we die Bijbeluitgave maakten,” zegt Anne-Mareike Schol-Wetter, Hoofd Bijbelgebruik bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). “Het wereldbeeld en het mensbeeld waren in de tijd van de Bijbel anders dan nu maar de Bijbel heeft ook veel te zeggen over ingewikkelde vraagstukken van nu die iedereen raken.”

Uitzendingen

Een goed gesprek over de Bijbel is een driedelige serie van KRO-NCRV in samenwerking met het NBG. In deel één, dat over de tegenstellingen in de samenleving gaat, spreekt Erik Borgman over ‘arm en rijk’, Mechteld Jansen over ‘volk en elite’ en Kisten van der Ham over discriminatie. Deel twee met Koert van Bekkum, Heino Falcke en Trees van Montfoort gaat over de toekomst van de aarde. Deel drie gaat over Kerst en in deze aflevering zijn Gijsbert van den Brink, Marcel en Wies Sarot en Raymond Hausoul te gast.

Voor meer informatie over de serie zie: https://www.bijbelgenootschap.nl/nieuws/wetenschapsbijbel-kroncrv/