Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Gustaaf Peek nieuwe Vrije Schrijver van de VU

8 juli 2022
Gustaaf Peek is met ingang van 1 juni 2022 benoemd tot de Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij neemt het stokje over van Babs Gons die afscheid nam met de Abraham Kuyper Lezing op het Déjà VU Festival.

“Het Vrije Schrijverschap, het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet een schrijver in Nederland aan voldoen om zich werkelijk vrij te noemen? Ik kijk uit naar de ontmoetingen, het geknetter dat tussen denkwerelden kan ontstaan, ik hoop op nieuwe kieren in de verbeelding. De VU wil met mij spreken, zo voelt het, ik zal zo open en oprecht mogelijk op alles antwoorden en mijn eigen vragen stellen. In het Vrije Schrijverschap ligt een opwekkende opdracht besloten, ik ga mijn best doen.”, aldus Peek over zijn aanstelling.

Peek is de zestiende Vrije Schrijver aan de VU en de opvolger van Babs Gons en eerdere Vrije Schrijvers zoals Maxim Februari, Arnon Grunberg, Bas Heijne, Ernest van der Kwast, Ronald Giphart, Renate Dorrestein en Abdelkader Benali. Peeks aanstelling duurt een jaar.

“Heel fijn dat Gustaaf Peek de rol van Vrije Schrijver op zich wil nemen. Ik heb grote bewondering voor deze schrijver die bijvoorbeeld in zijn roman A.D. onbekende, voorbije werelden voelbaar kan maken. Ook wetenschappers kennen de zoektocht naar woorden om in onderzoek gevonden fenomenen tastbaar te maken voor een groter publiek. Daar is ook de verbeeldingskracht van literatuur bij nodig. We gaan er een prachtig jaar van maken!”, aldus Rector Magnificus Jeroen Geurts.

Gustaaf Peek (1975) is een Nederlandse schrijver, redacteur en scenarioschrijver. Hij debuteerde in 2006 met de roman Armin, waarna Dover volgde. Voor zijn roman Ik was Amerika ontving hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs en de F. Bordewijk-prijs. Godin, held was DWDD Boek van de Maand en haalde de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Zijn scenario voor de speelfilm Gluckauf werd bekroond met een Gouden Kalf. Ook schreef hij het pamflet Verzet!

De aanstelling van de Vrije Schrijver aan de VU wordt mede mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Peek zal tijdens zijn Vrije Schrijverschap ook colleges geven aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Zijn eerste publieke optreden zal zijn tijdens de Opening van het Academisch Jaar op 5 september, Aula, 15.30 – 17.00 uur.

Foto: Maya Hermes