Eenzaam? Dit kun je doen

11 februari 2022
Voel je je eenzamer door de pandemie? Je bent niet alleen: ruim driekwart van de studenten voelt zich eenzaam, blijkt uit een landelijke enquête. De VU staat voor je klaar.

Verveling en verslaving
Met terugkerende lockdowns en beperkingen, ligt verveling op de loer. Steeds meer studenten zoeken een uitweg door zich te storten op social media, gamen, alcohol, blowen en andere drugs. Dit zorgt voor een tijdelijke verdoving, maar kan op de langere termijn voor extra problemen zorgen. Ook kun je je hierdoor nog eenzamer gaan voelen.

Ontmoet je medestudenten
Op de VU zijn veel initiatieven om op een laagdrempelige manier anderen te ontmoeten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de cursussen van Griffioen of Sportcentrum VU. Ook studieverenigingen en 3D proberen juist tijdens corona studenten bij elkaar te brengen. Het kan helpen om een planning voor jezelf te maken, met iedere dag een activiteit waar jij je goed door voelt.

Waar kun je terecht voor hulp?
Neem je gevoelens en klachten serieus. Bij de VU staat er altijd iemand klaar om met je in gesprek te gaan. Zo kun je terecht bij het Student Wellbeing Point voor een praatje met een medestudent. Ook de studentenpsychologen kunnen je helpen. Als je meer hulp nodig hebt vanwege eenzaamheid, somberheid, verslaving of andere klachten, kan je huisarts je doorverwijzen.

Kijk op vu.nl/heybenjeok voor meer informatie over je mentale gezondheid en initiatieven op de VU.