Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Debat: Religie, Politiek en Keuzen in tijden van oorlog

1 april 2022
Kerken zijn geneigd zich te beperken tot zaken waar niemand het mee oneens kan zijn (hulp bieden, bidden), maar die ook niet tot echte keuzen leiden. Is dat voldoende? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het debat op 6 april in de Waalse Kerk in Amsterdam.

Tijdens het debat discussiëren deelnemers ook over vervolgvragen als: Moeten kerken niet echte keuzen maken? Bijvoorbeeld de relatie/contacten met patriarch Kirill, c.q. de Russisch-Orthodoxe Kerk, opschorten? Daarnaast, moeten kerken niet ook de plaatsen zijn waar de morele dilemma’s besproken kunnen worden? Namelijk dat je waarden verdedigt met middelen (geweld) die strijdig zijn met die waarden. Dat is een moreel dilemma dat kerken wellicht zouden moeten benoemen. En als er nu werkelijk een grotere oorlog komt, hoe stellen kerken zich dan op ten opzichte van geweld en defensie? 

Debat

Het debat is georganiseerd naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de rol die religie speelt in dit conflict. Deelnemers aan het debat zijn: prof. dr. Erik Borgman (Tilburg University), Ds. Karin van den Broeke (Kerk in Actie), Mr. Don Ceder, ds. René de Reuver (scriba generale synode PKN), prof. dr. Mirjam van Veen (Vrije Universiteit). 

Het debat is gratis toegankelijk, aanmelden via www.dewaalsekerk.nl

Het debat is georganiseerd door EARS, in samenwerking met dagblad Trouw, de Waalse Kerk en de faculteit Religie en Theologie, Vrije Universiteit.