(De)Constructing Spaces continues

13 januari 2022
Met een tentoonstelling over koloniale verbanden ben je er nog niet. Wat is er nog meer nodig om de kolonialiteit van de VU aan de kaak te stellen en het gesprek over dekolonisatie echt op gang te brengen? Praat mee op 20 januari! (English/Nederlands)

aanmelden: https://vu-nl.libcal.com/event/3830422

Ga in gesprek met FGW-decaan Susan Legêne and historicus Wim Manuhutu over macht, dekolonisatie en de VU, en reflecteer mee met Vrije Schrijver Babs Gons. Laat ons weten wat jij nodig hebt en nodig vindt om van de VU een echte inclusieve universiteit te maken.

Hoe kan je je verhouden tot het koloniale verleden? En de doorwerking ervan in het heden? Wat is er nodig om van de VU echt een inclusieve universiteit te maken? Welke verborgen koloniale verhalen zijn verweven met de universiteit? Wat is de rol van de VU-erfgoedcollecties hierbinnen?

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in het kader van de expositie (De)Constructing Spaces – colonial entanglement in the VU heritage collections, tot 15 februari te bezoeken in de erfgoedvitrine (naast de ingang van de UB, HG 1e verdieping) en online. De expositie toont aan de hand van documenten en objecten uit de collecties de koloniale verwevenheid. Het verbindt de verhalen van wereldkaarten, de Amsterdamse bierbrouwerij van VU-financier Willem Hovy, rekeningen aan mevr. Idenburg-Deutz in hedendaags Bogor (Indonesië), maatschappij kritische studenten in Nederland en Papoea en kerstkaarten van de Evangelische Broeder Gemeenschap uit Suriname met elkaar, en met de grote koloniale machtsdynamieken.

De expositie is samengesteld door Gyonne Goedhoop (Counter/Narratives) en Liselotte Neervoort (VU Universiteitsbibliotheek, Bijzondere Collecties), met dank aan Danny Soekarnsingh (VU Diversity Office) en Quinsy Gario (FGW VU).

De)Constructing Spaces. Exhibition on colonial entanglement in the VU heritage collections

Erfgoedvitrine Universiteitsbibliotheek, Hoofdgebouw VU, 28 oktober 2021 t/m 15 februari 2022

Online op https://arcg.is/0D5q1H