Your VUture deel 2 gelanceerd: Explore Your VUture

22 juli 2021
Na het online gespreksspel Discover Your VUture is nu ook het vervolg gelanceerd: het bordspel Explore Your VUture.

Waar eerstejaarsstudenten tijdens Discover Your VUture ontdekken welk type academicus ze willen worden aan het eind van hun studie, onderzoeken zij via Explore Your VUture op een speelse manier de route naar dit einddoel toe. De studenten doorlopen in drie rondes over het speelbord de drie bachelorjaren van hun eigen studie en komen onderweg voor keuzes of sleutelmomenten te staan die zij ‘in het echt’ ook zullen tegenkomen. Daarnaast komen zij onverwachte factoren uit het (studenten)leven tegen die een obstakel of juist meevaller blijken te vormen voor hun studievoortgang. Bij zeven verschillende ‘hulplijnen’ kunnen zij terecht voor een steuntje in de rug. Uiteindelijk moeten de studenten hun tijd en energie (‘effies’, van effort) dusdanig zien te verdelen dat zij na drie rondes afstuderen volgens het einddoel dat zij via Discover Your VUture voor zichzelf hadden gesteld.

Het Explore Your VUture is een blended bordspel: de spelers zitten om een speelbord met pionnen, kaartjes en fiches, maar er ligt ook een tablet in het midden waarop onder andere speluitleg, filmpjes en quizvragen worden getoond. Deze quizvragen, maar ook bijvoorbeeld de tentamens die studenten tegenkomen, zijn gebaseerd op de eigen ervaringen van de studenten. Het gebruik van de tablet maakt dat Explore Your VUture voor iedere opleiding op maat kan worden aangeboden. Het spel is op 29 juni 2021 als eerste gelanceerd voor de bacheloropleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap: yourvuture.nl/explore.

Het Network for Teaching & Learning heeft de Your VUture spellen ontwikkeld met het doel om nieuwe studenten te helpen bewuster te starten met hun studie en hen voor te bereiden op de keuzes die zij tijdens hun studieloopbaan zullen moeten maken. Ze denken na over hoe zij het maximale uit hun studie kunnen halen en wat de VU hen te bieden heeft ter ondersteuning. Beide spellen kunnen worden ingezet als onderdeel van het tutoraat of mentoraat.

Studeren kan veel meer zijn dan alleen maar colleges volgen en tentamens maken, zolang je als student maar weet wat de mogelijkheden zijn en nadenkt over welk type academicus je straks wilt worden.