Yarin Eski bestuursvoorzitter Amsterdam Young Academy

7 december 2021
Criminoloog en universitair docent Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam Yarin Eski is benoemd tot bestuursvoorzitter van de Amsterdam Young Academy (AYA), een onafhankelijk platform waar jonge, getalenteerde wetenschappers samenwerken.

Amsterdam Young Academy is een initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam en werd in 2018 opgericht. Eski is vanaf het begin betrokken bij de organisatie. “We zijn een academisch gezelschap, met zowel met een publieke functie als een gemeenschapsfunctie. Een belangrijk onderwerp voor ons is academische zorg. We denken na over hoe we als collega-wetenschappers zo goed mogelijk voor elkaar kunnen zorgen. Daarnaast hebben het ook inhoudelijk over wetenschappelijk onderzoek en werken we interdisciplinair samen.”

Amsterdam Young Academy is een onafhankelijk platform waar jonge wetenschappers uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten om standpunten te ontwikkelen over wetenschap, wetenschapsbeleid en manieren bedenken om een brug te slaan tussen wetenschap en de maatschappij.

Eigen ervaringen
De werkdruk die jonge wetenschappers ervaren staat bovenaan de agenda van Eski en AYA. Daarom vindt hij het belangrijk open te zijn over zijn eigen ervaringen. “Ik heb een paar jaar geleden tegen een burn-out aangezeten en daar ook hulp voor gezocht,” vertelt Eski. “Met je eigen ervaringen kan je anderen helpen. Daarom vind ik het belangrijk dat wetenschappers open zijn over hoe het met ze gaat, ook als het wat minder gaat.”

AYA zit ook met het College van Bestuur van de VU en de UvA om tafel. Eski kijkt ernaar uit om deze onderwerpen te bespreken met de nieuwe Rector Magnificus van de VU, Jeroen Geurts. “Het gaat in de academische wereld veel over erkennen en waarderen, maar wat betekent dat in de praktijk? Daar ga ik graag over in gesprek én iets voor gaan doen.” Daarnaast kijkt AYA ook naar buiten, richting de maatschappij. “Even plat gezegd: hoe zorgen we ervoor dat alle kennis die we hier hebben ook bij de belastingbetaler terecht komt?”

Menselijke aspecten
De coronacrisis heeft een grote impact op het leven en werk van jonge wetenschappers. “Het menselijke aspect is verder afgenomen en we merken bij AYA dat je als gemeenschap sociale en fysieke interactie nodig hebt. We werken aan ‘principles of care’, om de vraag te beantwoorden: wat is academische zorg?” vertelt Eski. “Je moet eerst voor jezelf zorgen, een goede werk-privébalans vinden, goed in je vel zitten. Dan kijk je of het met collega’s goed gaat. Dat is door de coronacrisis een stuk lastiger geworden. Als wetenschapper hoef je geen robot te zijn, er mag best aandacht zijn voor menselijke aspecten. Dat willen we bij AYA benadrukken.”

Voor meer informatie over AYA klik hier. Vragen aan Yarin Eski? Mail hem op y.eski@vu.nl.