Wiskundestudenten leveren bijdrage aan coronavaccinatie-planning

8 juli 2021
Vijf masterstudenten Business Analytics ontwikkelden een wiskundig model waarmee de coronavaccinatie-planning in Nederland nu enorm is verbeterd.

Tara Zver, Berend Markhorst, Nina Malbašić, Renze Dijkstra en Daan Otto hebben met behulp van wiskunde een lastig praktijkprobleem weten op te lossen. Het begon in februari met het winnen van de TKI DINALOG challenge, een initiatief van de Topsectoren Creatieve Industrie, Logistiek, ICT en LSH. Door de publiciteit die daarbij kwam kijken, zijn de studenten benaderd door het vrijwilligersinitiatief van o.a. Chiel Noppe (ASML) en in contact gebracht met de GGD GHOR.

Met financiële ondersteuning vanuit de VU, Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) en GGD GHOR zijn de vijf studenten vervolgens aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een wiskundig model om de vaccinatieplanning te verbeteren. Gedurende het project zijn de studenten inhoudelijk ondersteund door hoogleraar Rob van der Mei (VU en CWI) en Dennis Moeke, Lector Logistiek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Slimmer verdelen
Sinds begin juni wordt het ontwikkelde model nu operationeel ingezet voor het slimmer verdelen van de vaccins over de verschillende GGD-priklocaties, waardoor de Nederlandse bevolking sneller is gevaccineerd. Bovendien leidde de vernieuwde aanpak tot meer gelijkheid in het vaccinatietempo tussen de verschillende GGD-regio's.

Momenteel denken de verschillende partijen ook al aan vervolgstappen, zoals de aanpak van toekomstige vaccinatiecampagnes. Zo wordt er bijvoorbeeld nagedacht over het verbeteren van de plaatsing van priklocaties met behulp van wiskundige modellen. Wat in januari nog slechts een studentenproject was, is nu uitgemond in een oplossing die op nationaal niveau wordt gebruikt en bijdraagt aan de Nederlandse volksgezondheid.