Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Wetenschappelijk collectief over menselijke maat politiek

23 juni 2021
‘Elke organisatie en toezichthouder moet een plan maken hoe de menselijke maat weer voorop moet komen te staan.’ Aldus demissionair premier Mark Rutte begin mei in Nieuwsuur en in de Tweede Kamer. Hij verwees daarbij naar het werk van psycholoog Sandra van Dijk en econoom Marcel Canoy. Samen met kennisinstituut Movisie publiceren Van Dijk en Canoy nu een bundel waarin die menselijke maat verder wordt uitgewerkt. De bundel wordt op 28 juni in Den Haag gepresenteerd in het bijzijn van enkele Kamerleden.

In de asresten van de Toeslagenaffaire is er grote politieke urgentie om de menselijke maat te omarmen en het broze vertrouwen van de burger terug te winnen. Daarmee is de menselijke maat een verbindend thema waarin partijen van rechts tot links elkaar kunnen vinden bij het formeren van een kabinet. Er is volop momentum voor maatwerk, maar hoe doen we dat?

Momentum voor de menselijke maat

De bundel bevat vijftien positieve en krachtige voorbeelden over hoe de menselijke maat geboetseerd kan worden. Het is het collectieve gedachtegoed van een keur aan prominente denkers op dit terrein. Zij laten zien hoe het wel kan, wat het oplevert en waar het schuurt. De bundel is daarmee een handreiking aan de politiek om een klimaat te scheppen waarin de menselijke maat het uitgangspunt is.

Presentatie 28 juni

Maandag 28 juni is de officiƫle lancering van de bundel in Den Haag. De presentatie begint om 15 uur en wordt georganiseerd op Campus Den Haag van de Universiteit Leiden, Locatie Wijnhaven (Turfmarkt 99, Den Haag). Na een korte presentatie en een gelegenheid tot het stellen van vragen, gaan de initiatiefnemers in debat met Kamerleden Van Weyenberg (D66), Vos (PvdA), De Vries (VVD) en Ellemeet (GroenLinks) over de lessen uit de bundel. Alle fractievoorzitters van Eerste en Tweede Kamer kunnen de bundel die dag in hun postvakje vinden.

U bent van harte welkom om live of online (livestream) aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst. Belangstellenden kunnen zich via het aanmeldformulier aanmelden.